Dagens PS

Pokémon gav poliser sparken – jagade monster, inte rånare

Pokemon gav poliser sparken
Att jaga Pokémon i stället för bovar ledde till avsked för två polismän i Los Angeles. Foto: TT
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 11 jan. 2022Publicerad: 11 jan. 2022

Pokémon var mer intressant än att svara på ett larm om pågående rån för två poliser. De fick sparken, men överklagade. Nu har domstolen fastställt avskedandet.

ANNONS
ANNONS

Det var 2017 de två Los Angelespoliserna bestämde sig för att ignorera radioanropet om ett pågående rån i närheten. I stället för att jaga bovar bestämde de sig för att jaga Pokémonmonster.

Det var en ovanlig Snorlax som var mer intressant för de båda än det pågående brottet. De avslöjades av övervakningskamerorna som finns installerad i patrullbilen, och som filmade hela jakten.

Pokémonjakten filmades

När de två senare förhördes nekade de till att ha spelat Pokémon Go, och påstod att de i stället chattat med andra som spelade, och att de använt en app som visade var monstren fanns. De hade alltså inte spelat själva.

Enligt Ars Technica medgav de båda att de lämnat sitt patrullområde för att leta efter Snorlax, men att de gjorde det “både som en extra patrull och för att “jaga det mystiska väsendet”. Filmen visade dock att de inte bara jagade Pokémon, utan också faktiskt lyckades fånga dem.

Poliserna överklagade avskedandet med motiveringen att videon från polisbilen inte kunde användas som bevis. Att filmen inte kunde användas skulle bero på att utrustningen i bilen installerats för att ge de anställda ett verktyg för att dokumentera brottslighet, inte för att övervaka privata samtal mellan de anställda.

Kränkte allmänhetens förtroende

Enligt domstolen spelar det ingen roll – det finns nämligen inga instruktioner om användning av utrustningen för att “omedvetet spela in konversationer” i disciplinära förfaranden. Kort sagt: om utrustningen spelar in något som är brottsligt eller flagranta överträdelser kan inspelningarna användas.

ANNONS

De båda anses ha varit oärliga och bedrägliga rakt igenom förhören, och att deras uppförande bröt mot deras skyldigheter när de spelade på mobilerna i stället för att sköta sitt jobb. De “kränkte allmänhetens förtroende och uppvisade oprofessionellt och pinsamt beteende”, enligt domslutet.

Läs även: Tung debut för nya Nintendo Switch i Japan

Läs även: Embracer vill köpa brädspelsföretag för 28 miljarder 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS