Pessimism verkar rimligt för många. Optimism verkar dumt. Fall inte för något av det, säger Kevin Kelly och lanserar ”protopia” som riktningen för framtiden.

ANNONS

Utgångspunkten för Kevin Kelly, författare och redaktör för Wired, är att så många idag har en felaktig syn på framtiden och vart vi är på väg.
”Pessimism drabbar många, optimism verkar dumt”, säger Kelly hos Big Think.

”Fall inte i den fällan”.

Tänk på pocenten

Kevin Kelly vill att vi ska tänka i en annan riktning – hur det skulle vara om vi kunde vifta med en trollstav och göra världen en procent bättre.

”Ingen skulle märka det. Men om världen blev en procent bättre varje år skulle den sammanlagda effekten över tid bli väldigt tydlig”.

Bättre och bättre dag för dag?

Detta stegvisa lyft mot en bättre värld kallar Kevin Kelly ”protopia”.

”Dystopiska förutsägelser för mänskligheten är mörkt förföriska, men de är i slutändan fel. Och utopiska förutsägelser? De är ännu värre”, menar Kelly.

ANNONS
ANNONS

Över tid har framtiden definierats av optimister, menar författaren.

Men det leder till bilder av utvecklingen vi inte förmår tro på, är hans åsikt.

”Behöver inte tänka så”

”Många har svårt att förlika sig med en värld byggd enbart på teknologi, en värld där AI och robotar tar över”, säger Kelly.

Så behöver vi inte tänka, menar han, och tar exempel från såväl människor i Katmandu som amish-folket i USA.

”Jag reste i Katmandu och andra delar av Asien och såg människor leva utan teknologi, utan elektricitet men när jag återvände ett antal år senare hade de tagit till sig delar av det och byggt ett bättre samhälle”.

Tar till sig

Samma sak gäller amish-folket i USA, menar han, en grupp vars religion inte tillåter maskiner, el- eller bensin-drivna fordon och så vidare.

ANNONS
ANNONS

”Men även de inser att man ska ta till sig teknik som gör livet bättre. De ställer frågan om en viss teknologi kommer att bidra till att hålla deras samhälle samman – och är svaret ”ja” tar de den till sig. Därför använder de exempelvis mobiltelefoner nu”.

”På samma sätt ska vi se utvecklingen i form av ”protopia”, inte stoppa teknologin utan göra den bättre”.

”Hela världen borde omfatta den här tanken”, avslutar Kelly.

Läs även: Bill Gates om framtiden: ”Mycket optimistisk” [Dagens PS]