Dagens PS

Nytt filter kan rena luften från koldioxid

Ingenjörer vid universitetet i Delaware har skapat ett elektrokemiskt system som nästan helt kan rena luften från koldioxid
Ingenjörer vid universitetet i Delaware har skapat ett elektrokemiskt system som nästan helt kan rena luften från koldioxid. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 15 feb. 2022Publicerad: 15 feb. 2022

Ingenjörer vid universitetet i Delaware har skapat ett elektrokemiskt system som nästan helt kan rena luften från koldioxid.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Professor Yshan Yan leder ett forskarteam som har uppfunnit ett elektrokemiskt system som kan ta bort 99 procent av koldioxidutsläppen i luften. Systemet drivs av väte och är billigt att tillverka, det skriver Illustrerad vetenskap.

Koldioxidfiltret är en oväntad sidoeffekt av ett annat forskningsprojekt om så kallade hydroxid-utväxlingsmembranbränsleceller, HEM, som är väldigt känsliga för koldioxid i luften. Därför har Yshan Yan och hans forskarkollegor försökt lösa koldioxidproblemet.

Produceras redan

Man har börjat tillverka filtret som skulle kunna användas för att minska koldioxitutsläppen i storstäder, i flygplan och andra farkoster, samt av företag över hela världen. Yshan Yan berättar för Illustrerad vetenskap att man kan beskriva den nya tekniken som en låda med två kammare.

“I den ena kammaren sipprar luften innehållande koldioxid in, medan den andra kammaren fylls på med väte. Vätet kommer sedan att dra in all koldioxid till sig genom kammarens ena vägg, så att syrekammaren blir helt tömd på koldioxid”, förklarar han för Illustrerad vetenskap.

Intresserad av samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Varv sänkte koldioxidutsläpp med 50 procent

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS