Saudiarabiens oljeminister blir nästa storspelare att varna för att underinvesteringar i olja kan leda till en ”energikris” – han uppmanar energibolag och investerare att ”ignorera läskiga meddelanden” om olja, enligt Bloomberg.

ANNONS

Som Dagens PS tidigare rapporterat om är det nervöst bland oljeproducenter världen över, då bland annat klimatfrågan skrämt bort många investerare från sektorn. Bland annat oljebolaget Halliburton säger att världen var på väg mot en period av oljebrist efter åratal av underinvesteringar i utveckling av fossila bränslen.

Nu varnar också Saudiarabien för samma sak – landets oljeminister prins Abdulaziz bin Salman (fjärde äldsta son till kung Salman av Saudiarabien och storebror till kronprinsen Mohammed bin Salman) säger att produktionen kan falla med 30 procent mot slutet av decenniet, motsvarande en minskning av den dagliga oljeproduktionen med 30 miljoner fat till 2030.

”Läskiga meddelanden”

Han uppmanade energibolag och investerare att ”ignorera läskiga meddelanden” (scary messages) om olja och gas. Oljeministerns varningar kommer strax efter att landets finansminster sagt liknande saker.

”Vi är på väg mot en fas som kan vara farlig om det inte finns tillräckligt med energinvesteringar”, säger Saudiarabiens oljeminister prins Abdulaziz bin Salman enligt Bloomberg.

Deras åsikter skiljer sig minst sagt från det budskap som kommer från klimataktivister om att mänskligheten måste dra ner kraftigt på användningen av fossila bränslen för att rädda planeten. Den internationella energimyndigheten IEA har krävt att nya investeringar i fossila bränslen måste upphöra om världen ska kunna neutralisera koldioxidutsläppen till 2050.

Vill öka sin produktion

Världen största oljeexportör Saudiarabien försöker dock öka sin produktion och spenderar miljarder dollar i nya investeringar. Planen är att höja produktionen från 12 till 13 miljoner fat dagligen till 2027.

ANNONS
ANNONS

”Läskiga meddelanden” för Saudiarabien handlar inte om klimatfrågan – utan snarare att de globala utgifterna för olje- och gasprojekt sjönk med 30 procent till 309 miljarder dollar 2020 och har bara återhämtat sig något i år, enligt den Riyadh-baserade tankesmedjan International Energy Forum.

Läs även: Halliburton: ”Världen går in i period med oljebrist” [Dagens PS]