En ny banbrytande fusionsreaktor ska kunna producera 350 megawatt ren energi. Projektet med fusionsenergi har rönt stort intresse – och väckt oro i Kreml.
Ny superreaktor skakar om Kreml


Mest läst i kategorin
Infinity Two heter underverket från bolaget Type One Energy. Den är byggd på stellaratorteknik och tros att ha stor kommersiell potential med sin produktion av fusionsenergi, skriver Sustainability Times.
Enligt dem har projektet inte bara fått ett stort internationellt intresse, det uppges också oroa styret i Ryssland då det ses som ett potentiellt nytt amerikanskt energivapen.
Läs mer: 40 år och stopp – Sveriges största reaktor pausas. Dagens PS
Fusionsenergi tros vara framtiden
Reaktorn bygger på världens enda expertgranskade fysikmodell för ett fusionskraftverk och har genomgått omfattande kontroller av en expertpanel. Reaktorn utmärker sig genom en effektiv och praktiskt tillämpbar design med driftcykler på två år och korta underhållsperioder.
350 megawatt elektricitet är tillräckligt för att försörja tusentals hushåll och utvecklingen visar potentialen för fusion som framtidens energilösning.
Infinity Two tros ha stor kommersiell potential och kan erbjuda ett konkurrenskraftigt, rent och pålitligt energialternativ för framtiden med en minimerad driftstoppstid.

Flera visar intresse
Infinity Twos framsteg har lockat till sig uppmärksamhet. Flera ledande energibolag och industriföretag har uttryckt intresse för att delta i Type One Energys utrullning av sin första generations fusionskraftverk, vilket visar på ett brett branschstöd för initiativet.
Den globala energimarknaden förändras snabbt och behovet av tillförlitlig, ren energiteknik är mer akut än någonsin. Där kan fusionsenergi vara svaret.
2040 kan det finnas fusionsenergi i Sverige
Även i Sverige pågår projekt med fusionsenergi, också kallat vätekraft eller kärnfusion, rapporterade SVT tidigare i år.
Tillsammans med KTH utvecklar till exempel svenska fusionsbolaget Novatron en ny teknik för att lyckas med det kritiska momentet i fusion: stabilisera plasman, en slags superhet gas, inne i reaktorn.
Nyligen inledde bolaget ett samarbete med den brittiska atomenergimyndigheten UKAEA.
“Regeringen har ökat investeringarna betydligt de senaste åren. Dels för att få fram fossilfri basel, men också för de ekonomiska möjligheterna den här industrin kan föra med sig”, säger Tim Bestwick, utvecklingschef på UKAEA.
Fördelarna med fusionskraft är stora: Det ger ren, säker och billig el. Novatron tror på kommersiell tillämpning till 2040.
Läs även: Kina vill leda jakten på energins heliga graal. Realtid

Journalist och kommunikatör samt kultur- , film- och tv-vetare. Bakgrund från lokalpress, kändistidningar, kvällspress, medlemstidningar och branschmedier. Med ett särintresse för försvarsfrågor.

Journalist och kommunikatör samt kultur- , film- och tv-vetare. Bakgrund från lokalpress, kändistidningar, kvällspress, medlemstidningar och branschmedier. Med ett särintresse för försvarsfrågor.