Dagens PS

Nokia tar 4G till månen redan i år

månen
Nokia lanserar sitt 4G-mobilnätverk på månen inom Nasas Artemis-1 uppdrag (Foto: TT).
Annika Menckel
Annika Menckel
Uppdaterad: 28 mars 2023Publicerad: 28 mars 2023

Nokia lanserar sitt fjärde generationens mobilnätverk på månen senare i år. Nätverket ska användas inom Nasas Artemis-1 uppdrag.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Telekomföretaget Nokia förbereder sig för att lansera ett 4G-mobilnätverk på månen senare i år. Nätverket ska installeras i hopp om att förbättra upptäckter om månen – och så småningom bana väg för mänsklig närvaro på planeten.

Det rapporterar CNBC.

Det finska företaget planerar att lansera nätverket på en SpaceX-raket under de kommande månaderna, berättade Nokias chefsingenjör, Luis Maestro Ruiz De Temino, till reportrar tidigare i veckan på mässan Mobile World Congress i Barcelona.

Nätverket kommer att drivas via en basstation försedd med en antenn som är inrymd månlandaren Nova-C designad av det amerikanska rymdföretaget Intuitive Machines, samt av en medföljande solcellsdriven rover (en motoriserad landfarkost).

Ska användas av astronauter

Nätverket kommer att användas inom Nasas Artemis 1-uppdrag, vilket är att skicka de första mänskliga astronauterna att gå på månens yta sedan 1972.

Syftet är att visa att markbundna nätverk kan tillgodose kommunikationsbehoven för framtida rymduppdrag. 

Nokias nätverk kommer göra det möjligt för astronauter att kommunicera med varandra samt att fjärrstyra rover och streama data och video i realtid tillbaka till jorden.

ANNONS

Månlandaren kommer att skjutas upp via en SpaceX-raket, enligt Maestro Ruiz De Temino. Däremot kommer raketen inte att ta Nova-C hela vägen fram till månens yta – månlandaren har ett framdrivningssystem för att slutföra resan förklarade han.

Hoppas hitta vatten på månen

Något Nokia hoppas på är att hitta vatten på månen. Under tidigare obemannade uppdrag har rester av is upptäckts. Just nu är månen torr, men isen kan behandlas och användas till dricksvatten. Det kan också  delas upp i väte och syre för användning som raketbränsle, eller separeras för att förse astronauterna med syre.

Vill du läsa mer nyheter? Så här enkelt tar du del av Dagens PS kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs även: Människor bor på månen inom åtta år

Läs även: Nasas nya rymddräkt från Axiom Space

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS