Netflix tappade nästan en miljon abonnenter mellan april och juli. Nu går strömningstjänsten en tuff kamp för att behålla sin position.

ANNONS

Efter en lång period som kungen av streaming står Netflix inför en tuff kamp för att behålla kronan. Tjänsten tappade nästan en miljon abonnenter mellan april och juli, rapporterar BBC News.

Då hade ändå Netflix ledning befarat ett ännu större tapp men ett succédrama bromsade utförsbacken, menar företagets vd som ser en sak som skälet till att man inte tappade mer. ”

Om det fanns en enda sak skulle vi kanske säga ’Stranger things'”, spekulerar vd Reed Hastings.

Första nettoförlusten

Den nya säsongen av succédramat har varit en fenomenal framgång och kan ha hjälpt till att hejda flykten från Netflix.
Företaget rapporterade sin första nettoförlust av abonnenter sedan 2011 i april. Den nyheten har sedan följts av nedskärningar och en kraftigt fallande aktiekurs samtidigt som hotet från konkurrenterna blivit allt vassare.

De abonnentförluster man nu rapporterar är de största i företagets historia. Guy Bisson, vd för Ampere Analysis, säger att det var ”oundvikligt” att Netflix skulle börja tappa sitt grepp om marknaden.

”När du är ledaren finns det bara en riktning att gå”, konstaterar han.

Det hela är en stor förändring av Netflix som haft ett antal år av obruten tillväxt. Dess position som global stormakt på området stärktes dessutom när pandemin slog till och i kraft av monsterhits som Squid Game och The Crown.

Tuffare nu

Efter pandemin har det blivit tuffare. Konkurrensen har hårdnat från Apple tv, HBO max, Amazon prime och Disney+ med flera. Samtidigt har prishöjningar avskräckt nya abonnenter, menar analytikerna.

”De kommer att nå en tröskel där ett betydande antal människor säger att det räcker”, säger Guy Bisson hos BBC.

ANNONS
ANNONS

Netflix har cirka 220 miljoner prenumeranter, mätt i slutet av juni, och det är fortfarande eoner fler än konkurrenterna.
Men företaget brottas ändå med sin allvarliga nedgång på flera år och aktiekurs har sjunkit mer än 60 procent hittills. Nyheten om miljontappet slutade dock med att aktien rusade 8 procent under gårdagens efterhandel på Wall Street då analytiker hade förväntat sig ett ännu större fall.

Sammanfattning?
Dagens nyheter är förstås en cliffhanger.
Och det enda vi vet är att när rutan tonas ned står det ”To be continued”…

Läs även: Netflix fall ger nytt liv åt strömningskrig – dags för nästa rond [Dagens PS]