Svenska gamingbolag har varit formidabla succéer på börsen. På kort tid har Embracer och Stillfront uppnått ett börsvärde på 113 respektive 24 miljarder kronor. Och under dem finns en hel hög med mindre snabbväxande gamingbolag. Både noterade och onoterade.

ANNONS

Pandemin innebar en extra skjuts i efterfrågan för en redan snabbväxande bransch. Men kanske är sötebrödsdagarna på väg att ta slut.

Egna producerade spel 

Framgångarna har dragit till sig intresset från nya aktörer. Nyligen annonserade streamingjätten Netflix att de ämnar erbjuda gamingspel på sin plattform. Det kommer efter att Netflix haft den lägsta tillväxten av nya kunder på fem år. Sedan tidigare har e-handelsjätten Amazon startad Amazon Games som ska lansera egna producerade spel. 

Enorma finansiella muskler 

Vare sig de svenska bolagen eller aktiemarknaden verkar vara bekymrade över de här båda jättarnas entré. Men det borde de nog vara. Inte bara för att de har enorma finansiella resurser. Både Netflix och Amazon har visat sig kunna producera innehåll med kvalité. Man kan göra liknelsen med deras framfart i filmindustrin. Amazon erhöll nyligen 20 stycken nomineringar på Emmy Awards och Netflix har sedan tidigare en topplacering inom filmproduktion. 

Ändra till prenumerationsbaserad modell 

Netflix och Amazon strävar efter att ändra hela försäljningskonceptet för gaming. Istället för att basera affärsmodellen på försäljning av spel och annonsintäkter ska den bli prenumerationsbaserad. Och det är här det blir jobbigt för konkurrenterna. Netflix har över 200 miljoner abonnenter över hela världen. Amazon har över 200 miljoner Primemedlemmar i 22 länder.  

Startar i år 

Amazon har för avsikt att erbjuda subventionerade gamingabonnemang till sina Primemedlemmar. Starten sker i år och Amazon har redan flera spel på gång som ska lanseras. Läs gärna Amazons senaste kvartalsrapport för detaljer. Netflix kommer, enligt egen utsago, initialt främst fokusera på spel för mobiltelefoner. Det blir en direkt konkurrent till G5. Men det finns anledning att följa den här utvecklingen noga för alla aktieägare i gamingbranschen. Jättarnas entré kan på sikt ändra hela spelplanen. 

ANNONS
ANNONS

 Läs mer: Speljätten Embracer plockade in 7,6 miljarder

Läs mer: Svenska branschen som växer i raketfart – omsätter 1 300 miljarder