Nej, Elon Musk slutar inte som vd på Tesla

Uppdaterad: 30 okt. 2017Publicerad: 30 okt. 2017
Falska nyheter sprids om Tesla-grundaren Elon Musk. (Foto: TT)
Falska nyheter sprids om Tesla-grundaren Elon Musk. (Foto: TT)

Uppgifterna sprids just nu via en CNN-artikel i sociala medier.

ANNONS
ANNONS

Under domänen CNNTechs.com har det i en artikel daterad i dag måndag den 30 oktober kablats ut att superentreprenören och Tesla-grundaren Elon Musk lämnar elbilstillverkaren för att i stället satsa 72 miljoner dollar i ett nyuppstartat fintech-bolag (läs financial technology).

Nyheten är dock helt uppdiktad i ett försök att locka läsare att investera i bolaget Snap Cash Binary, skriver SvD:s Mikael Törnwall i en artikel och drar paralleller till när en fejkad version av Bloomerg News – ”Bloomberg.ma” – 2015 spred ”nyheten” om att Twitter skulle säljas. Ryktet spreds snabbt och aktien steg kraftigt innan det hela avskrevs som en bluff.

SvD pratat med Åsa Wikforss, professor i filosofi vid Stockholms universitet och författare till boken Alternativa Fakta, som konstaterar att Sverige hittills varit relativt skonade från de enorma floder av ”fake news” som präglat USA de senaste åren. Men precis som i det stora landet i väst kan vi drabbas hårdare i samband med det stundande valet, tror hon.

”Vi såg det i USA i samband med valet där och jag tror att vi kommer att se det i Sverige under valet nästa år. Eftersom vi som människor vill tror på vad som står på sajterna så kommer det också att löna sig för någon att skapa dem, säger hon till tidningen.

ANNONS
ANNONS