Allt började med en tweet. För ett par veckor sedan lät tech-miljardären Elon Musk världen veta att elbilstillverkaren har en stor, ”oväntad produkt”, på gång. Surret satte igång genast i branschen men den planerade lanseringen i måndags blev i sista sekund uppskjuten till onsdagen.

ANNONS

Men natten till torsdag var det dags att avtäcka nyheten. Och faktum är att Elon Musk lyckades chocka många av experter och journalister, trots alla spekulationer. De flesta hade väntat sig en uppgradering av biltillverkarens så kallade ”autopilot” som fungerat som en assisterande programvara till föraren. I stället lanserade man en hårdvara som ska vara helt autonom – det vill säga fullständigt självkörande utan krav på en förares inblandning.

Den nya ”superdatorn”, som Musk hävdar är 40 gånger mer kraftfull än någon föregångare, kommer dessutom att byggas in i samtliga av Teslas modeller – Model S, Model X och kommande Model 3 – som just nu byggs i fabrikerna, uppger bland andra techsajten CNET.

Med den nya hårdvaran byter Tesla ut den tidigare 360-kameran och ersätter den med åtta separata kameror, tolv ultraljudssensorer samt en framåtriktad radar.

Tanken är att den nya tekniken, som alltså kommer att nå marknaden inom kort, ska aktiveras i bilarna först under 2018 efter att den testats i trafiken och godkännts i lagar.

I en telefonkonferens med journalister på onsdagen avslöjade Elon Musk ännu en av superentreprenörens högtflygande planer, som han menar att man nu lagt grunden för rent tekniskt: eftersom bilarna är fullständigt autonoma ska Tesla-ägare i framtiden kunna skicka ut den i trafiken när den inte används för att på så sätt tjäna extrapengar på självkörande taxiresor.

Men när en journalist ifrågasatte säkerheten i de nya bilarna, och hänvisade till tidigare olyckor, ilsknade han till rejält. Musk menar att tillverkarens nya hårdvara är ”väsentligt mycket säkrare än en mänsklig förare”.

”Om [media] skriver negativa artiklar, och avskräcker folk från att använda självkörande bilar, innebär det att ni dödar dem”, ska han ha sagt enligt sajten The Verge.

Men Elon Musks djärva plan om att låta Teslakundernas bilar extraknäcka som en självkörande flotta taxibilar är inte första gången Pay Pal-grundaren och Space X-chefen överraskat världen. Spana in fler exempel här nedan.

ANNONS
ANNONS

10 gånger Elon Musk skapat rubriker:

1. Musk chockar publik: Vi lever inte på riktigt
Det blev kusligt tyst när snacket på scen tog en oväntad vändning. ”Det är en chans på miljarden att vi lever i verkligheten.” [LÄS MER] >

2. Musk i mejl till anställda: ”Vi har kniven mot strupen”
”Det här är vår sista chans”, skriver miljardären och vädjar till personalen. [LÄS MER] >

3. Musk överlistade bank – fann dold miljardskatt
Dagens PS samlade det bästa som skrevs i svensk press om biografin om den omtalade och hyllade serieentreprenören Elon Musk.  [LÄS MER] >

4. Kränkt Musk ”nitade” riskkapitalist
Den drabbade finansmannen uppges ha blivit rejält chockad över det dråpliga tilltaget från Tesla-bossen. [LÄS MER] >

5. Så tänker stjärnentreprenören kolonisera Mars
Här är Tesla- och SpaceX-grundarens plan. [LÄS MER] >

RELATERAT: Nu vill miljardären släppa atombomber över Mars [Dagens PS] >

6. Hemligt elitmöte om att krossa Trump
Bakom lyckta dörrar har några av världens mäktigaste personer träffats för att smida hemliga planer, avslöjar Huffington Post. [LÄS MER] >

ANNONS
ANNONS

7. Göteborg-Paris på en timme – med nytt tåg
Tubtågen skulle kunna susa från Stockholm till Malmö på en halvtimme, eller Göteborg-Paris på dryga timmen. En första variant av framtidstekniken börjar byggas efter nyår i Kalifornien. [LÄS MER] >

8. ”Vi köpte namnet Tesla av en jeppe i USA för 75.000 dollar” [LÄS MER] >

9. Rasande it-miljardär till personangrepp på chef
It-miljardären Elon Musk stämde amerikanska flygvapnet på mångmiljardbelopp efter ett förlorat ett superkontrakt till en konkurrent. Sedan tog han bråket till nästa nivå. [LÄS MER] >

10. Så skulle Musks galna plan kunna döda dig – 7 sätt
”Risken för dödsfall kommer att vara hög”, erkänner Elon Musk. [LÄS MER] >

LÄS URSPRUNGSARTIKELN: Elon Musk: negative media coverage of autonomous vehicles could be ‘killing people’ [The Verge] >

PRESSMEDDELANDE: All Tesla Cars Being Produced Now Have Full Self-Driving Hardware [Tesla] >