Moskvas högsta byggnad är ett högkvarter för ransomware-industrin, och en bankomat för att tvätta kryptovalutor, skriver Bloomberg i ett reportage.

ANNONS

Bloomberg skriver om byggnaden Federation Tower East (eller Vostok, ryska för öst), en glastäckt skyskrapa på 97 våningar som är kronjuvelen i Moskvas finansdistrikt och Europas näst högsta byggnad.

Tidningen kallar byggnaden för ”Ransomware HQ”, och menar i sitt reportage att flera bolag med verksamhet i byggnaden sysslar med anonym konvertering av kryptovalutor som ofta kommer av kriminell verksamhet till kontanter.

”Experter har kopplat minst fyra av företagen i Vostok till penningtvätt i samband med ransomware-industrin”, skriver tidningen.

Cyberattacker med ransomware har ökat kraftigt de senaste åren, vilket Dagens PS tidigare rapporterat om. Det innebär att hackare tar över ett datorsystem som tillhör exempelvis ett företag eller en myndighet och kräver en lösensumma i kryptovalutor för att ge tillbaka kontrollen över systemet.

Första USA-sanktionerade bolaget

Ett av företagen med högkvarter i Vostok-byggnaden är Suex OTC, det första företaget som fått sanktioner av USA för att ha hjälpt ransomware-karteller tvätta pengar. Enligt Chainalysis som forskar på blockkedjor har företaget tvättat 160 miljoner dollar i bitcoin från olagliga och högrisk-källor sedan 2018, skriver Bloomberg.

Världens största kryptovalutaplattform Binance har också stängt ner konton relaterade till andra bolag i Moskvas högsta byggnad som EggChange och CashBank.

Ryssland har lagar som delvis reglerar kryptomarknaden, som så kallade KYC-lagar (know your custumer), kontroller som ska ske för transaktioner över 650 000 ryska rubel, motsvarande drygt 77 000 svenska kronor.

”Det finns ingen anledning för en person som bedriver laglig verksamhet att söka handel av något slag som inte följer sitt lands lagliga KYC-processer”, säger Jackie Singh, tidigare senior cybersäkerhetsrådgivare åt Joe Bidens presidentkampanj till tidningen.

ANNONS
ANNONS

Transaktioner med kurirer

Bloomberg skriver om hur transaktioner på EggChange tillåts göras med kurirer – som inte ens behövde identifiera sig med det fejkade passet som skulle användas i ett fall som tidningen granskat, det var bara att promenera ut från Moskvas högsta byggnad med ett kuvert fullt med rubel, inväxlade från bitcoin.

Läs hela reportaget hos Bloomberg.

Läs även: Tether – genialisk idé eller ponzibedrägeri? [Dagens PS]