Dagens PS

Antalet cyberattacker ökade med 29 procent första halvåret

cyberattacker
Antalet cyberattacker i världen ökade med 29 procent under de första sex månaderna 2021. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 23 nov. 2021Publicerad: 30 juli 2021

Under det första halvåret 2021 ökade världens totala antal cyberattacker med 29 procent, i Europa, Mellanöstern och Afrika var ökningen störst.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt Check Point Software Technologies rapport Cyber Attack Trends: 2021 Mid-Year Report, ökade antalet cyberattacker med 29 procent under årets första sex månader. I Europa ökade antalet attacker med 27 procent. Verksamheter i Europa, Mellanöstern och Afrika drabbades i genomsnitt av 777 attacker per vecka och verksamhet.

Även ökningen av ransomware-attacker mot företag ökade under perioden, globalt ökade dessa attacker med 93 procent under de första sex månaderna 2021 jämfört med första halvåret 2020.

Ransomware kallas på svenska även för utpressningsprogram, utpressningsvirus eller gisslanprogram och är en form av skadlig programvara som krypterar filer eller hela hårddiskar och sedan kräver en lösensumma för att låsa upp de krypterade filerna.

Även kunder och partners drabbas

Cyberkriminella hotar inte bara verksamheter att de ska offentliggöra viktig information som de stulit om en lösensumma inte betalas utan de kontaktar nu även verksamheters partners och kunder och kräver lösensummor.

Mats Ekdahl, säkerhetsexpert hos Check Point Software Technologies säger till Infrastrukturnyheter att cyberkriminella under första halvan av 2021 har fortsatt att utnyttja att många arbetar hemifrån och använt metoder som skapar maximal skada. Han menar att verksamheter framöver bör vara medvetna om riskerna.

“Framöver bör verksamheter vara medvetna om riskerna och se till att de har lämpliga lösningar som kan förhindra attackerna som drabbar dem, utan att det stör den normala verksamheten, säger han till Infrastrukturnyheter.

Tror antalet attacker kommer öka

ANNONS

Check Point Software förutspår att antalet attacker med ransomware kommer fortsätta att öka under andra halvan av 2021, detta trots att bekämpningen mot denna brottslighet har intensifierats.

Eftersom detta tillvägagångssätt är så lönsamt för kriminella har attackerna både blivit fler och mer sofistikerade. Attackerna drabbar inte alltid enbart det primära målet för attacken, utan kan även få konsekvenser utanför verksamheten som attackeras.

Läs mer: Krav på regeringen: Budgetera mot cyberbrott

Läs mer: It-haveri för Coop – ökat hot mot detaljhandeln

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS