Dagens PS

Varningen: Hackare siktar in sig på din kropp

Små datorchip inopererade i kroppen är framtiden
John Uggla
John Uggla
Uppdaterad: 23 nov. 2016Publicerad: 23 nov. 2016

Dagens PS har tidigare skrivit om ett fall där en hackare lyckades ta över en personbil och köra den i diket, och i samma veva listade sajten Hopes&Fears 13 sätt en hackare ”kan döda”.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nu rapporterar amerikanska CBS om att dataexperter gör sig redo för en kommande våg av säkerhetshot mot människor själva. I takt med att allt fler prylar kopplas upp mot internet ökar sätten en hackare kan komma över känslig information eller ta över kontrollen av en enhet. Och nu står din kropp på tur.

”Cyborg-kroppen är snart här. Det är ingen tvekan om det”, säger Ryan Naraine, säkerhetsexpert på Kaspersky Lab, till nyhetssajten i samband med att ett datachip inopereras i hans arm.

Chipet använder så kallad närfältsteknik, samma som i mobiler och andra trådlösa prylar, och kan användas för allt från att låsa upp dörrar till att genomföra betalningar. Allt som krävs är att armen, där chipet nu sitter, förs nära en avläsare.

Men med tekniken kommer också risker. På samma sätt som din dator eller mobil kan hackas skulle ett chip inuti din kropp kunna kapas, menar man.

”Det är logiskt att cyberkriminella kommer att sikta in sig på dessa så fort chipet börjar innehålla kontokorts-uppgifter”, säger han.

Datasäkerhetsexperternas utmaning blir nu att bygga upp starka intrångsskydd innan de slår igenom hos den stora massan. Något man spår kommer att ske inom en tioårs-period.

MISSA INTE: Superhackare avslöjas efter 14 år: ”Värst hittills”  >

LÄS ÄVEN: Så lurar du hackaren i rävsaxen  >

ANNONS

URSPRUNGSKÄLLAN: Cybersecurity Experts Concerned Criminals Will Target Biochips  >

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS