Nokia och Ericsson kommer snart att sluta leverera till kunder på den ryska marknaden. Man kommer varken att uppdatera mjukvara eller leverera nya komponenter i Ryssland. Nu misstänker många att befolkningen kan få lika dålig täckning som på 90-talet.

ANNONS

Nokia och Ericsson har meddelat att de lämnar en ryska marknaden efter nyår. Man slutar leverera reservdelar och mjukvara till sina basstationer. Antenner, optisk fiber och kopplingar slutar levereras.

Nu varnar experter för att ryska mobiltelefonanvändare kommer att drabbas av en långsam nätuppkoppling, fler avbrutna samtal, problem att komma fram och längre avbrott. Förändringen kommer att ske på sikt, allteftersom utrustning och mjukvara blir äldre.

Först kommer landsbygden att få problem när operatörer börjar ta bort olika typer av utrustning för att stärka upp telekomnätverken runt städer, tror de experter som Reuters har talat med.

”Om den här situationen varar i flera år kan ryska mobilnät återgå till hur det var på det sena 1990-talet, då deras täckning var begränsad till stora städer och de rikaste förorterna”, säger Leonid Konik, som driver sajten ComNews.

Problem när Ericsson slutar med uppdateringar

Utan mjukvaruuppdateringar kan nätverken sluta fungera. De blir också känsliga för cyberattacker.

Nokia och Ericsson står för ungefär hälften av den ryska mobilinfrastrukturen och därför får ett tillbakadragande betydande konsekvenser, åtminstone på sikt.

Kinesiska Huawei kommer däremot fortsätta att leverera mjukvaruuppdateringar i de mobilnät som man byggt.

Rysslands digitala ministerium har inte kommenterat tillbakadragandet, men kommunikations- och massmediaminister Maksut Shadaev meddelade i veckan att landet storsatsar på egna lösningar.

ANNONS
ANNONS

Fyra telekomoperatörer har skrivit på kontrakt om mer än 100 miljarder rubel på rysktillverkad utrustning.

Ryska tillverkare har också sedan tidigare ökat sin marknadsandel i år till 25,2 procent från 11,6 procent 2021.Men många väntar sig trots detta en ordentlig tillbakagång på kommunikationsområdet för rysk del.

Läs också:

Sverige riskerar gå miste om nästa Spotify [Dagens PS]