Dagens PS

Brutal skattechock hotar svenska spelkungar

(Foto: TT)
John Uggla
John Uggla
Uppdaterad: 23 jan. 2017Publicerad: 23 jan. 2017

De fem svenska grundarna bakom spelföretaget King – mest känt för supersuccén Candy Crush Saga – riskerar att krävas på 590 miljoner kronor ur egen ficka, rapporterar Breakit.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Bakgrunden är, enligt Breakit, att Skatteverket häromveckan underkänt koncernens interna förflyttningar av pengar i det svenska dotterbolaget Midasplayer.

Efter kravet kvarstår en rad frågetecken. För det första kan King-svenskarna komma överklaga Skatteverkets beslut, enligt technyhetssajten. För det andra är det inte säkert vem som ska betala. King köptes nämligen upp av branschgiganten Activision Blizzard och den enorma smällen skulle därför kunna drabba köparen.

Men enligt John Engholm, chefsjurist på bolaget Serendipity, är det sannolikt svenskarna som får stå för notan.

“Sammanfattningsvis skulle jag gissa att avtalet lägger ansvaret för skattekravet på säljarna”, säger John Engholm och påpekar att det är vanligt att speciella avtal skrivs så att en köpare inte ska kunna drabbas av en retroaktiv upptaxering.

Men nu riskerar svenskarna drabbas av en dubbel skattesmäll, visar Breakits granskning. Eftersom Skatteverket endast tittat King-koncernens svenska del finns det nu chans att brittiska myndigheter tar samma beslut för den brittiska företagsdelen.

Kravbeloppet skulle då svälla till över det dubbla.

”Bli inte förvånad om Kings skattesmäll blir nära dubbelt så stor. Bli heller inte förvånad om en utdragen rättsprocess blir följden”, skriver Breakit.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS