Nätets skapare varnar: De tre största farorna

Uppdaterad: 13 mars 2017Publicerad: 13 mars 2017
Tim Berners-Lee

Det var i dag 28 år på dagen sedan Sir Tim Berners-Lee tog fram förslaget för vad som skulle bli world wide web, WWW. Men i stället för att fira årsdagen väljer nätets grundare att höja ett varningens finger för tre hot mot hans vision om ett fritt internet.

ANNONS
ANNONS

I ett blogginlägg pekar Tim Berners-Lee ut tre ”trender” som växt allt starkare under framför allt de senaste tolv månaderna.

Det första illavarslande fenomenet är att vi förlorat kontrollen över personlig data, menar han. De flesta av oss har nog accepterat att många sajter erbjuder fritt innehåll i utbyte mot användardata. Men med det kommer också många risker skriver Tim Berners-Lee och tar förtryckarregimer som exempel.

”Bloggare kan arresteras eller dödas och politiska motståndare kan övervakas”, skriver han.

Nästa orosmoln på näthimlen är fejknyheter. Eftersom många konsumerar nyheter via sociala medier i dag, och att dessa via avancerade algoritmer blivit experter på att veta vad vi helst klickar på, kan desinformation lätt spridas som en löpeld av den med onda avsikter.

Den tredje och sista farhågan hos dataprofessorn är transparensen i politisk reklam. Tim Berners-Lee hänvisar till en rapport som visade att upp mot 50.000 olika annonser – skräddarsydda beroende på mottagaren – användes i den senaste presidentvalskampanjen i USA. Dessa har bland annat används för att hålla vissa människor borta från röstningslokalerna och i vissa fall har de omdirigerat användare till fejknyhetssajter.

”Riktad reklam gör att en kampanj kan förmedla helt olika, i bland motstridiga uppgifter till olika grupper. Är det demokratiskt?” undrar han avslutningsvis.

MISSA INTE: Nordkoreas hemliga internet avslöjat efter fatal tabbe  >

LÄS ÄVEN: Författare: Därför gör ”internet dig fattigare”  >

ANNONS
ANNONS