Och snart går datorn samma öde till mötes, menar DagensPS nye teknikkrönikör Johan Hagegård i en premiärkrönika och förklarar varför.

ANNONS

Detta är en krönika. I texten är det krönikörens åsikter som förs fram, inte DagensPS.

Historisk sett har den tekniska utvecklingen skett med en exponentiell kurva, från cykler på runt hundra år per gång ned till 20-50 år på 1900-talet. Men bara de senaste 25 åren har vi haft flera stora, livsförändrande tekniska skiften. Från internets intåg under 1990-talet och smartphonens debut 2007 med sociala mediers boom som följd.

Och nu står inför nästa stora revolution. Jag pratar förstås om virtual- och augmented reality, oftast förkortat VR och AR. Sedan finns det ytterligare några förkortningar som innebär ungefär samma sak, men förklaringar på dessa överlåter jag för enkelhetens skull till Google. Det är faktiskt så tidigt att man inte ens har enats om något samlingsnamn. De flesta kallar det för ”immersiva” tekniker eller kanaler – ett nödlånat ord från engelskan då vi inte har ett ord i svenskan som beskriver den omslutande och uppslukande upplevelse som VR och AR levererar.

Skillnaden mellan de två är att i VR är det mörkt, omslutet och du är ensam i din värld. Du ser ingenting annat än det som utvecklaren väljer att visa dig. AR innebär att du ser den verkliga världen men vilken förstärkts med digitalt material.

Varför är det så få som förstått vidden av detta?

ANNONS
ANNONS

Dessa tekniker kommer förändra vår vardag långt mer än vad smartphone och internet gjort tillsammans. Men varför är det så få som förstått vidden av detta? Jo, för att VR som varit den banbrytande tekniken har lyckats på så många olika sätt, men misslyckats på det mest fundamentala – att driva värde. 90 procent av all VR vi ser i dag är underhållning på ett eller annat sätt. Det går säkert att krysta fram någon form av värde i detta, men det ligger oftast ganska långt bort. Men lugn. Bara lugn. Det finns en lösning.

Om fem år är mobiltelefonen ersatt – om tio år är datorn ett minne blott

Genom att bara studera de senaste 30-40 årens digitala utveckling ser vi att utvecklingstakten nästan halveras med varje nytt teknikskifte. Microsofts Alex Kipman, som skapat världens första AR-headset ”Hololens”, menar att mobilen redan är död. Och det ligger något i det. 

Hololens är ett stort klumpigt headset, men har något som alla konkurrenter saknas – frihet. Du har inga sladdar, ingen dator, ingen mobiltelefon. Headsetet innehåller allt som datorn jag skriver på innehåller. Både hårdvarumässigt, men också mjukvarumässigt. Det drivs av en version av Windows 10, som sitter i de flesta datorer i världen, vilket gör att de flesta programmen lätt kan anpassas till Hololens. Först ut är deras egna produkter, som Skype. Efter att ha ringt ett skypesamtal i AR undrar man varför man överhuvudtaget har en telefon – än mindre ett telefonnummer.

Vår mobil är lätt att byta ut, eller flytta in i innerfickan för att bli en slags fickdator som driver våra smala enkla glasögon i stället. Och när den väl gjort det, och utvecklarna hängt med, ligger datorn pyrt till. Varför släpa runt på ytterligare hårddisk, batterier och skärm när du redan har det i innerfickan?

”Framtiden är inte vad den brukade vara!”

ANNONS
ANNONS

Framtiden stavas AR. Det är i AR vi kan skapa värde. Det är i AR vi kan interagera med varandra. Det är i AR vi kan interagera med maskiner. Prata med dem, klappa dem, se hur de mår. Det är i AR vi kan förstärka världen, där vi kan ta bort sådant som är dåligt och lägga till sådant som är bra. Det är i AR vi kan koppla ihop varandra, lära oss nya saker och förstärka oss själva. Om det och mycket mer det i kommande krönikor…

Den amerikanske basebollspelaren Yogi Berra hade problem med orden, och det tackar vi för eftersom han inte kunde ha beskrivit läget bättre:

”Framtiden är inte vad den brukade vara!”