Hasselblad och Oneplus blir partners för mobilkameror – svenska kameror ska göra kinesiska mobiltelefoner till världens bästa.

ANNONS

Svenska Hasselblad går ihop med kinesiska Oneplus med syftet att skapa mobilmarknadens bästa kameror. Det rapporterar Techcrunch.

Kameratillverkaren, som firar 180 år under 2021, ägs sedan januari 2017 av den kinesiska drönarproducenten DJI Innovations.

Företaget har en lång historia av att tillverka några av de bästa kamerorna på marknaden. Bland annat var en Hasselblad den första kameran på månen, då den användes av den USA:s federala myndighet för luft- och rymdfart, NASA.

Ska spendera 150 miljoner dollar

Nu ska man ta nya steg genom ett treårigt partnerskapsavtal med den kinesiska mobiljätten Oneplus. Företagen planerar att tillsammans spendera 150 miljoner dollar, motsvarande 1,29 miljarder svenska kronor, på att utveckla kameratekniken för Oneplus mobiltelefoner.

Första tecknen på partnerskapet kommer att ses i den kommande Oneplus 9, som släpps senare i mars. Telefonen kommer att ha en Sony IMX789 sensor med HDR video och kan fota i 4K med 120FPS och 8K med 30FPS.

”Partnerskapet kommer kontinuerligt att utvecklas under de kommande tre åren, med början i mjukvaruförbättringar inklusive färgjustering och sensorkalibrering, och sträcker sig till fler dimensioner i framtiden. De två parterna kommer gemensamt att definiera teknikstandarderna för mobilkameraupplevelsen och utveckla innovativ bildteknik, och fortsätta att förbättra Hasselbladkameran för mobilen. Båda företagen har åtagit sig att leverera omedelbar nytta för OnePlus-användare, samtidigt som de kontinuerligt samarbetar för att ytterligare förbättra användarupplevelsen och kvaliteten på lång sikt.”, skriver företagen tillsammans i en pressrelease.

ANNONS
ANNONS

Tidigare svenskkoppling

Oneplus har redan före affären med Hasselblad en svenskkoppling genom Carl Pei, som är medgrundare till företaget. Han är uppvuxen i Sverige och studerade på Handelshögskolan i Stockholm innan han flyttade till Kina där han var med och byggde upp Oneplus till en av världens ledande mobiltelefontillverkare.

Läs mer: Google satsar på svensk teknikprofil – Dagens PS