Har ditt barn önskat sig en Iphone i år? Då vet du hur stort det känns, men också hur svårt det är att säga nej. Här är några saker att tänka på tillsammans med alternativa kommunikationsvägar för barn som inte är riktigt redo för en egen mobiltelefon.

ANNONS

Att som förälder ge sitt barn en egen Iphone är förknippat med mycket känslor. Att dina barn plötsligt blivit så stora att de ska stå på egna är svindlande i sig.

Kanske är du inte heller fullt övertygad om att de är redo för ansvaret det innebär att ha en egen mobil?

Födda i den digitala eran

Till saken hör också att du själv inte haft förmånen att växa upp under den digitala eran och följaktligen aldrig hade kunnat drömma om något så exotiskt när du var i deras ålder.

För barn som fått svajpandet med modersmjölken är smartphones dock en självklarhet.

En studie från 2021 visar att mer mer än två femtedelar av barnen i dag äger sin egen mobiltelefon redan vid 10 års ålder, skriver CNBC Make It.

En siffra som kan jämföras med 71 procent vid tolv års ålder och 91 procent när de fyllt fjorton år. Det visar på att mobil i mångt och mycket är en självklarhet för barn och unga i dag.

Med det sagt är det en frihet som kommer med ansvar som kräver en del eftertanke av dig som förälder.

ANNONS
ANNONS
En viktig fråga att ställa sig som förälder är hur mycket ansvar ditt barn klarar av? (Foto: Pixabay)

Vad ska mobilen användas till?

Ett bra första steg kan därför vara att tidigt ha ett samtal om vilka förväntningar du och ditt barn har. Vad ska de utöver samtal använda sin mobil till, vad känns okej och vad är tabu?

För dig som förälder är det viktigt att fundera på hur en mobil kan komma att påverka ditt barns sociala utveckling och hur du ska skydda det från saker som sker på nätet.

Det kan av det skälet vara bra att tidigt sätta upp kriterier och gränser i termer av skärmtid eller tillgång till exempelvis sociala medier, skriver CNBC Make It.

En viktigt aspekt är förstås också hur ansvarstagande du upplever att dina barn är. Kan du som förälder lita på att de är rädda om sina tillhörigheter, som i det här fallet, en egen mobil?

Är svaret nja eller nej, följer här tre tips på alternativa kommunikationsvägar.

1. Börja med en enklare modell

Att ditt barn inte är redo för en Iphone utesluter inte att ni börjar med en enklare mobiltelefon. Det ger ditt barn möjlighet att skicka meddelanden och ringa och sakta växa med ansvaret.

2. Prova en smart watch

Ett dyrare men likväl fungerande alternativ kan vara en smart watch som tillgängliggör både meddelanden och samtal tillsammans med vissa appar.

ANNONS
ANNONS

En stor fördel är också att den är knuten till ditt barn, vilket minskar risken för stöld, skriver CNBC Make It.

3. Låna ut din egen Iphone

För dig som verkligen tvekar kan ett bra alternativ vara att du under reglerade former erbjuder ditt barn att låna din telefon. Det ger dig både insyn och  kontroll i användandet.

För ditt barn blir det istället en möjlighet att bevisa att de klarar av ansvaret.

Vill du  ta del av fler tips som rör teknik? Så här enkelt skaffar du vår kostnadsfria nyhetstjänst!

Läs även: Pokémon hetare än någonsin – försäljningsrekord [Dagens PS]