I flera decennier har forskare drömt om kärnfusion, nu tror Microsoft att tekniken nästan är redo att anslutas till elnätet.

ANNONS

Microsoft har gjort en enorm satsning på kärnfusion, redan 2028 ska de köpa el från en kärnfusionsgenerator, men satsningen är osäker, det rapporterar The Verge.

Obegränsad källa till energi

Kärnfusion kallas ofta för energins heliga gral eftersom det är en obegränsad källa till energi som forskare har försökt bemästra i över hundra år.

Kärnfusion härmar stjärnors sätt att skapa ljus och värme. Vår sol smälter samman vätekärnor, vilket skapar helium och genererar enorma mängder energi.

Det här är motsatsen till dagens kärnkraft som frigör energi genom att klyva, eller splittra atomer, vars stora nackdel är att det lämnar kvar instabila kärnor som förblir radioaktiva i miljontals år.

Slipper radioaktivt avfall

Med kärnfusion undviker man problemet med radioaktivt avfall eftersom det huvudsakligen bara skapar heliumatomer.

Sedan 1950-talet har forskare försökt härma den processen på ett kontrollerat sätt. Med vätebomben lyckades de återskapa processen på ett okontrollerbart sätt.

Helion och Microsoft har tecknat avtal

Nu tror bolaget Helion Energy att de kan leverera kärnfusionsenergi till Microsoft senast år 2028 och bolagen har skrivit ett avtal.

ANNONS
ANNONS

Enligt avtalet ska världens första kommersiella fusionsgenerator kopplas in på ett elnät i den amerikanska delstaten Washington.

Målet är att fusionsgeneratorn ska generera 50 megawatt el, vilket inte är mycket men mer än de 42 megawatt som USA:s två havsbaserade vindkraftparker genererar.

Förvånande om det lyckas

”Jag skulle säga att det här är det djärvaste jag någonsin hört. I den här typen av frågor kommer jag aldrig säga aldrig. Men det skulle vara förvånande om de lyckas”, säger Robert Rosner, teoretisk fysiker vid University of Chicago, till The Verge.

Experter har uppskattat att världens första kärnfusionskraftverk kan stå klart om cirka 8 år till om flera årtionden, men Helion verkar inte oroa sig.

För att lyckas måste Helion nå anmärkningsvärda genombrott på otroligt kort tid och sedan kommersialisera sin teknik och göra den konkurrenskraftig kostnadsmässigt.

”Det här är ett bindande avtal som har ekonomiska påföljder om vi inte kan bygga ett fusionssystem. Vi har förbundit oss att kunna bygga ett system och sälja det kommersiellt till [Microsoft]”, säger Helions grundare och vd David Kirtley till The Verge.

Plasmaaccelerator som återvinner el

Helion har utvecklat en enhet som de kallar plasmaaccelerator. Den värmer bränsle till 100 miljoner grader celcius, vilket värmer väteisotopen deuterium och helium-3 till en plasma.

ANNONS
ANNONS

Därefter används ett pulserande magnetfält för att komprimera plasman så att fusion sker.

Helion hävdar att plasmaacceleratorn så småningom ska kunna återta den elektricitet som används för att skapa reaktionen och använda den för att ladda enhetens magneter.

”Vi återvinner elektriskt all energi vi lägger i fusion så att vi faktiskt kan bygga system som är mindre och billigare”, säger David Kirtley till The Verge.

MIT School of Engineerings professor Anne White skriver i ett mejl till The Verge att det här är ett spännande tillkännagivande och att många kommer vara angelägna om att se de tekniska detaljerna.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi, samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Storbritannien bygger anläggning för fusionsenergi [Dagens PS]