Aktuell AI-teknik som ChatGPT ger ofta felaktiga svar. Microsoft förklarar nu att det i själva verket ska ses som ”användbara fel”.

ANNONS

Microsofts ChatGPT-liknande funktioner, Copilot, ska så småningom integreras i exempelvis Word och Excel.

Nu oroar sig vissa teknologer över att människor kan lita för mycket på programvaran, med tanke på att exempelvis ChatGPT ofta ger felaktiga svar, rapporterar CNBC.

AI ger felaktig information

Tack vare de senaste framstegen inom AI överraskar verktyg som ChatGPT användare med sin förmåga att skapa skrift baserad på människors frågor och uppmaningar.

Problemet är att svaren ofta innehåller felaktig information, skriver CNBC.

Lanseras nu

I tisdags tillkännagav Google att man kommer med AI-driven chattteknik till Gmail och Google Docs, som ska hjälpa till att skriva e-postmeddelanden och dokument.

ANNONS
ANNONS

Torsdag förklarade Microsoft att dess populära affärsappar som Word och Excel snart kommer att levereras med ChatGPT-liknande teknologi kallad Copilot.

”Användbart fel”

Men den här gången säger Microsoft att tekniken är ”användbart fel”.

I en onlinepresentation om de nya Copilot-funktionerna tog Microsofts chefer upp mjukvarans tendens att producera felaktiga svar, men nämnde det som något som kunde vara användbart.

Fixa felen i efterhand

Så länge folk inser att Copilots svar kan vara slarviga med fakta, kan de redigera felaktigheterna och snabbare skicka sina e-postmeddelanden eller avsluta sina presentationsbilder, argumenterar Microsoft.

Sparar tid

Enligt Microsofts uppfattning sparar bara det faktum att AI-verktyget genererar text tid och är därför användbart.

Människor behöver bara vara extra försiktiga och se till att texten inte innehåller några fel, hävdar man.

ANNONS
ANNONS

Snabba åtgärder

Microsoft kommer att testa programvaran med endast 20 företagskunder till en början så att den kan upptäcka hur den fungerar i den verkliga världen, förklarade Microsofts chefsforskare Jaime Teevan i en presentation.

”Vi kommer att göra misstag, men när vi gör det kommer vi att åtgärda dem snabbt,” sade Teevan.

Läs även: Ny studie: AI bättre än ”riktiga” advokater [Dagens PS]

Läs även: Zoom-chefen får sparken med omedelbar verkan [Dagens PS]