Meta Platforms Inc. kämpar med sin hittills första minskning i kvartalsförsäljning och har nu fått ett nytt problem: jobben i bolaget försvinner.

ANNONS

Enligt arbetsplatsforskaren Revelio Labs minskade antalet jobbannonser med Metaverse i rubriken med hela 81 procent mellan april och juni i år, detta efter att ha ökat månaderna efter Facebooks omprofilering som gjordes i höstas, det rapporterar Bloomberg.

Minskningen sammanfaller med en avmattning i hela tekniksektorn, en avmattning som har lett till uppsägningar och anställningsstopp. Enligt jobbsajten Indeed har antalet jobbannonser i amerikanska teknikcentra som San Francisco och Austin, Texas, minskat med 8,4 procent de senaste fyra veckorna.

Skapade en kortlivad hype för VR

Metas vd Mark Zuckerbergs stora satsning på virtuell verklighet och andra immersiva tekniker gjorde att alla sorters bolag letade efter experter inom dessa områden, något som kan ha skapat en kortlivad hype för efterfrågan på den typen av expertis, menar Revelio Labs ekonom, Jin Yan.

När arbetsgivare nu, i den växande oron för lågkonjunktur, justerar sina behov av anställningar och sina budgetar, har hypen ställts inför en nykter, icke-virtuell verklighet, skriver Bloomberg.

Flera bolag minskar ned på anställningar

Vid Metas resultatsamtal på onsdagen sade Mark Zuckerberg att han sänker takten för långsiktiga investeringar och minskar planerna på anställningar. Apple Inc, som är en växande rival till Meta inom virtuell verklighet, sade på torsdagen att de kommer vara mer medvetna i sina rekryteringar. Även Googles moderbolag Alphabet Inc. har minskat på sina anställningar.

Heltidsanställningarna på Meta har blivit färre, men frilansjobben för Metarelaterade tjänster som utveckling av avatarer och 3D-design har mer än fyrdubblats, detta enligt Fiverr International Ltd., en marknadsplats för frilansar.

Intresserad av ekonomi, samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Har techjättarna nått toppen? [Dagens PS]

Läs mer: Googles vd: Effektiviteten på företaget är för låg [Dagens PS]