Dagens PS

Mark Zuckerberg – en enstöring som söker ära

En expert vid Harvard Business School, som i 20 år har studerat misslyckade ledarskap, menar att Mark Zuckerbergs dåliga ledarskap kommer göra att Meta spårar ur
En expert vid Harvard Business School, som i 20 år har studerat misslyckade ledarskap, menar att Mark Zuckerbergs dåliga ledarskap kommer göra att Meta spårar ur. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 13 sep. 2022Publicerad: 13 sep. 2022

Mark Zuckerbergs dåliga ledarskap drar långsamt Meta mot misslyckande. Han brister som vd och leder teknikjätten mot urspårning.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Bill George, senior fellow, vid Harvard Business School och tidigare vd för medicinteknikföretaget Medtronic, menar att Mark Zuckerberg är en dålig ledare som verkligen har gått vilse och att Meta och Facebook spårar ur på grund av honom, det rapporterar CNBC.

“Jag tror inte att Facebook kommer gå bra så länge han är där”, säger Bill George till CNBC och tillägger att Mark Zuckerberg förmodligen är en av anledningarna till att så många människor lämnar företaget. 

Har studerat misslyckade ledarskap

De senaste 20 åren har Bill George ägnat åt att studera misslyckade ledarskap på arbetsplatsen. Nyligen har han sammanställt sina resultat i en ny bok, kallad True North: Leading Authentically in Today’s Workplace, Emerging Leader Edition.

I korthet menar Bill George att chefer som glömmer bort sina djupaste övertygelser, värderingar och syften som ledare i pengarnas, maktens och berömmelsens namn är dömda att misslyckas. Efter flera årtiondens forskning om högprofilerade företagskollapser tycker han att han ser likheter med Mark Zuckerberg och Meta.

Passar in i tre kategorier av dåliga chefer

I sin bok tittar Bill George på fem olika typer av dåliga chefer och Mark Zuckerberg passar in i hela tre av kategorierna. Enligt Bill George är Mark Zuckerberg en rationaliserare, en typ av chef som inte vill erkänna eller lära av sina misstag utan i stället rationaliserar felsteg genom att lägga skulden på andra.

Exempelvis förlorade Meta i februari mer än 232 miljarder dollar, drygt 2 422 miljarder kronor, av sitt marknadsvärde, den hittills största nedgången på en dag av någon amerikansk aktie. Mark Zuckerberg och hans kollegor skyllde då på yttre faktorer som visserligen kan ha spelat en roll, men Metas utgifter för forskning och utveckling och miljardförluster för bolagets virtual reality-division nämndes inte.

ANNONS

Enstöring som knuffar undan andra

Mark Zuckerberg har, enligt Bill George, blivit en enstöring som undviker nära relationer och knuffar undan andra, den typen av chefer accepterar ofta inte råd, hjälp eller feedback vilket gör att de lätt kan göra misstag.

Slutligen söker Mark Zuckerberg ära, han sätter berömmelse och rikedom över allt annat, menar Bill George. Den typen av chefer är aldrig riktigt nöjda med det de har och villiga att gå till ytterligheter för att få mer. Bill George menar att Mark Zuckerberg prioriterar Metas tillväxt och vinster, även när det är på bekostnad av användarna.

Vill du läsa de senaste nyheterna om teknik, ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Mark Zuckerberg talar ut om “teleportering” hos Joe Rogan

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS