En ny studie visar att bostäder byggda av trä får de boende att trivas och må bra, de boende känner också stolthet att bo i hus byggda av trä.

ANNONS

En studie som nyligen genomförts i bostadsområdet Frostaliden i Skövde kommun ger ökad kunskap om träets roll för vårt välbefinnande. Studien visar att trä har en stark koppling till trivsel och att de som bor i trähus är stolta över att bo i hus som signalerar att de är byggda av trä.

Frostaliden är ett av de största bostadsområdena i Sverige med höga hus som har trästomme. Det är ett intressant stadsutvecklingsprojekt präglat av en tydlig vision. I området har Centrum för boendets arkitektur, CBA, vid Chalmers i Göteborg, tillsammans med White arkitekter nu genomfört en undersökning om boendekvalitet i flerfamiljshus som är byggda i trä.

Uppskattade väggarna av massivt trä

Undersökningen gjordes med djupintervjuer och en enkät och fokuserade på de två åttavåningshusen Frostaliden 6 och 8 som blev klara i slutet av 2018 och ritades av White arkitekter åt Brunnen bostad. De två husen är byggda med en stomme av limträ och KL-trä.

”Alla som vi pratade med uppskattade de synliga väggarna i massivträ. De menade att väggarna bidrog till ombonad känsla och att skapa ett fint ljud. Dessutom tyckte man att de var snygga att se på och väldigt praktiska eftersom de till exempel gör det enkelt att sätta upp tavlor”, säger Ola Nylander, professor och föreståndare vid CBA, i ett pressmeddelande.

Symboliskt värde att träet syns

Husens fasad i cederträspån verkar ha ett symboliskt värde som uttrycker hållbarhet och de bonde kände stolthet att bo i ett trähus som signalerar att det är ett trähus. Nu ska forskarna vid CBA gå vidare och titta på ett flerfamiljshus i trä som byggdes 2015 i Fridstad utanför Borås. Förutom boendekvalitet och välbefinnande ska de även undersöka underhållsaspekterna av att bygga trähus.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Pilotprojekt för återbruk av trä i byggbranschen [Dagens PS]