Dagens PS

Pilotprojekt för återbruk av trä i byggbranschen

Peab återvinner trä
Pilotprojektet Gentræ för återanvändning av trä från byggarbetsplatser startas nu av Peab, Beijer Byggmaterial och Wihlborgs. (Foto: Peab)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 23 nov. 2021Publicerad: 30 sep. 2021

En stor del av det avfall som uppstår i Sverige står byggbranschen för. Nu startar ett pilotprojekt för återanvändning av trä.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Peab, Beijer Byggmaterial och Wihlborgs startar tillsammans ett pilotprojekt för återanvändning av trä från byggarbetsplatser. Konceptet kallas för Gentræ, en sammanslagning av danska ordet för återbruk ”genbrug” och det danska ordet trä.

Konceptet innebär att Peab löpande samlar ihop allt trä som inte längre kan användas i ett byggprojekt. När tillräckligt mycket har samlats ihop kontaktas Beijer som analyserar materialet för att se vad som kan återbrukas.

Återvinns i stället för att förbrännas

För Peab innebär det att spillbitar från formvirke och formplyfa kan återvinnas i stället för att hamna i avfallscontainern, något som både minskar mängden avfall och kostnaderna för hanteringen av avfallet.

“Trä förbränns till största delen i Sverige i dag så cirkulära alternativ för trä behöver verkligen utvecklas och det här är ett steg på vägen, säger Lotta Zachrisson, miljöspecialist på Peab i ett pressmeddelande.

De första att testa konceptet

Först ut att testa det nya konceptet är Wihlborgs projekt Kvartetten i Hyllie i Malmö.

“Vi är det första projektet i Sverige som testar det här nya konceptet, det känns såklart jättespännande. Den första hämtningen av material från oss på Kvartetteten blir om några veckor. Utöver att Beijer hämtar material från oss kommer vi genom det här samarbetet kunna köpa återbrukat material från dem, som till exempel en tillfällig byggdörr som sedan kan återanvändas igen när vi är färdiga. På så sätt är vi verkligen effektiva med de resurser vi har säger Carl-Filip Hedlund, arbetsledare på Peab i pressmeddelandet.

ANNONS

Läs mer: Peabs byggavfall minskas med nytt återbruksavtal

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS