Det råder en ljus framtidstro inom underleverantörsindustrin där det är högtryck som gäller. ”Det är fullt upp hos många nu”, säger Sanna Arnfjorden Wad­ström, vd för Svensk industriförening.

ANNONS

Underleverantörerna förväntar sig ökade orderingångar visar Underleverantörsbarometern. Den visar att nära sex av tio förväntar sig en ökad orderingång under tredje kvartalet.

Ökad omsättning

Även omsättningen är på väg uppåt för 63 procent av företagen jäm­fört med föregående kvartal, och lönsamheten har stigit för 46 procent.

Undersökningen genomförs varje kvartal av Svensk industriförening (Sinf) som tar tempen på sina tusen medlemsföretag som består av små- och medelstora företag i olika branscher.

Sinfs Sanna Arnfjorden Wad­ström är nöjd.

”Det är extrema siffror. Det var starka siffror redan första kvartalet, men att man sedan höjt sig ytterligare är fantastiskt”, säger hon till Di. 

ANNONS
ANNONS

Produktiviteten hos företagen har också tagit fart där ”det är fullt upp hos många nu”.

”Det gäller de flesta branscher: metall, bygg, plast, trä och underleveran­törer till fordonsindustrin”, klargör Sanna Arnfjorden Wad­ström.

Ljus framtidstro

Det verkar som att ljuset i tunneln äntligen har nåtts. Mikael Ronder, vd för Öst­rand & Hansen i Bankeryd och Hjo­-Verktyg, företag som tillverkar verktyg för plåt­ pressning, beskriver det hela som ”natt och dag” och jämför med våren 2020.

”Vi har ett ännu bättre orderläge nu än före pande­min och jag hör samma sak från andra i branschen”, säger han och klargör:

”Det är ett väldigt uppsving.”

Vill nyanställa

Samtidigt vill allt fler företag nyanställa, där omkring 40 procent av de sva­rande i Underleverantörs­barometern säger att de letar ny personal. Samtidigt är det inte lätt att hitta rätt kompetens – där 60 procent säger att de har problem att få tag på utbildad arbetskraft.

ANNONS
ANNONS

Där måste staten hjälpa till menar Sanna Arnfjorden Wad­ström.

”Det är alarmerande att så många har problem att få tag på kompetent personal. Sve­rige måste komma tillrätta med den bristen”, säger hon och klargör:

”Att staten bekostar lön under utbildning är ett viktigt verktyg.”

Läs mer: Tillverkningsindustrin ekonomins bästa motor