Covid-pandemin har fått en ny motståndare, den svenskutvecklade UVC-tekniken från Lightlab kan inaktivera bakterier och virus. Det visar sig vara mycket effektivt på coronaviruset Sars-Cov-2.

ANNONS

Att stoppa covid-pandemin ligger extremt högt upp på världens dagordning. Nu visar sig ny svensk UVC-teknik från Lightlab kunna rena kontaktytor från Sars-Cov-2 till 99,9999 procent. Tekniken kallas Purefize och har studerats vid University of Siena i Italien. På tio minuter når man det höga desinficerande resultatet.

”Ett väldigt gott resultat att inaktivera Sars-Cov-2. Vi är glada över att kunna presentera det första vetenskapliga beviset för denna UVC-desinfektionsteknologi, som kan komma att spela en viktig roll i att inaktivera Sars-Cov-2”, säger Gabriele Messina, professor och lektor i allmän och tillämpad hygien (folkhälsa) på University of Siena, Italien.

Mer effektivt ljusspektrum

Lightlab är ett cleantechföretag och i den nya UVC-teknologin används varken kvicksilver eller led för att generera UV-ljuset. Den nya teknologin genererar ett effektivare ljusspektrum där syftet är att ta död på både virus och bakterier permanent.

”Många företag på marknaden hävdar att deras produkter inaktiverar Sars-Cov-2 på olika ytor, men få har faktiskt genomfört vetenskapliga tester av sina produkter. Vetenskaplig validitet är viktigt för oss. Purefize gör det möjligt att integrera UVC-desinfektion på ett säkert och hållbart sätt”, säger Rune Torbjörnsen, vd på Lightlab Sweden och fortsätter:

”Vi strävar efter att höja standarden för desinfektion med hjälp av vårt nya UVC-ljus och visa att Purefize kan vara effektivt för att inaktivera bakterier och virus, men också hållbart genom att minimera teknologins påverkan på miljön”.

Tekniken Purefize skyddas av 118 godkända patent och har ytterligare 37 patentansökningar som väntar på att bli godkända.

Så fungerar UVC

Sedan tidigare är UVC, ultraviolett ljus, välanvänt för att ta bort skaldliga mikroorganismer i vatten. UVC är ett kortvågigt UV-ljus som dödar ett flertal organismer, under förutsättning att de exponeras tillräckligt länge med rätt dos. UVC bidrar till att bryta ner organismernas DNA och stoppar den från att föröka sig.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Fler healthtechartiklar på [Dagens PS]