Startupbolaget Corvid Cleaning har tagit fram en metod för att lära vilda kråkfåglar att plocka bort fimpar från våra gator.

ANNONS

Kråkfåglar är väldigt intelligenta och tillhör de intelligentaste vilda djuren i Sverige. I utbyte mot mat kan de lära sig att plocka upp saker, som exempelvis fimpar. Det här utnyttjar Startupbolaget Corvid Cleaning.

Bolaget har utvecklat en metod som ska lära vilda kråkfåglar att plocka bort fimpar från gator. De kråkfåglar om finns i Sverige är kråka, kaja, svartvit skata, korp och råka. I Sverige häckar även nötskrika, lavskrika och nötkråka.

Pilotprojekt planeras i Södertälje

”Genom att lära kråkorna att byta fimpar mot mat kan de bidra till att städa våra gator och torg. Fåglarna stoppar fimparna i en automat som sedan ger dem mat. Det blir en byteshandel helt enkelt”, säger Corvid Cleanings grundare Christian Günther-Hanssen i ett pressmeddelande.

I Södertälje paneras nu ett pilotprojekt tillsammans med kommunen med förhoppningen att det ska bli en permanent lösning som även kan implementeras i övriga landet.

Fimpar världens vanligaste skräp

”Fimpar är Sveriges och världens vanligaste skräp. Varje år lägger Sveriges kommuner enorma summor på att få bort fimpar från gator, torg, badplatser och andra offentliga miljöer”, säger Tomas Thernström, avfallsstrateg på Södertälje kommun i pressmeddelandet.

ANNONS
ANNONS

Intresserad av samhällsbyggnad? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Machokulturen ökar i byggbranschen under pandemin [Dagens PS]