För minskat klimatavtryck med lägre koldioxidutsläpp användes Byggelements nyutvecklade koncept ECO-Prefab vid bygget av Brf Mälarparken i Södertälje. 

ANNONS

I början av 2021 introducerade Byggelement konceptet ECO-Prefab som är klimatförbättrande.

”Vi har inte bara ersatt en del av cementen med slagg utan vi har även optimerat bindemedelshalten och fått ner själva mängden bindemedel. I nuläget kan vi ersätta cementen med upp till 32 procent slagg. Produkten kallas Merit och framställs av SWECEM via våtgranulering och malning av masugnsslagg från råjärnstillverkning”, säger Fredrik Johansson, teknisk chef på Byggelement i ett pressmeddelande.

Tror på ljus framtid för betong

Fredrik Johansson berättar att en utmaning med att minska andelen cement i betongen är att härdtiderna blir längre.

”Men nya och spännande innovationer kommer göra att vi får ner härdtiderna samtidigt som koldioxidbelastningen minskar ytterligare. Framtiden för betong är ljus”, säger han i pressmeddelandet.

153 ton lägre koldioxidutsläpp

Just nu pågår Peabs bygge av Brf Mälarparken i Södertälje. För att minska klimatavtrycket består alla plattbärlag, skalväggar, putsbärarväggar och balkonger av Byggelements produkter som har en lägre andel cement.

ANNONS
ANNONS

”Vi minskar projektets koldioxidutsläpp med 153 ton. Det motsvarar 1 700 bilresor mellan Stockholm och Göteborg. Därtill använder vi grön el i fabrikerna och transporterar en del av väggarna på järnväg”, säger Tobias Rönje som är försäljningschef på Byggelement i pressmeddelandet.

Läs mer: ”Varselchock” säger byggföretagen efter regeringsmöte [Dagens PS]