Mötet mellan företrädare för byggbranschen och regeringen slutade ”fruktlöst” enligt TT. Nu varnar Byggföretagen för att en ”varselchock” kan vänta Sverige.

ANNONS

Näringsminister Ibrahim Baylan (S) har träffat företrädare för flera organisationer i byggbranschen, bland annat arbetsgivarorganisationen Byggföretagen och fackförbundet Byggnads, för att diskutera konsekvenserna av en möjlig nedstängning av Cementas fabrik i Slite på Gotland.

Fabriken, som står för tre procent av Sveriges totala utsläpp av CO2, är beroende av den kalkstensutvinning som Mark- och miljööverdomstolen slog ned på tidigare i juli. Cementas ansökan om förnyat tillstånd underkändes. Nuvarande tillstånd löper ut sista oktober.

Kräver en tidsplan

Byggorganisationerna krävde i förra veckan ett möte med näringsministern – vilket de också fick. Däremot var de inte särskilt nöjda när de gick därifrån. Vilka alternativ regeringen tittar på framkom inte av mötet, och Byggföretagen kräver en tidsplan – helst redan under nästa vecka, annars kan det få stora konsekvenser.

”Får vi inte reda på deras tidsperspektiv så måste vi inom kort utlösa det som närmast kan bli en varselchock”, säger branschorganisationen Byggföretagens vd Catharina Elmsäter-Svärd, som också tidigare varit bland annat infrastrukturminister (M) till TT (länk till SvD).

”Vi har fått bekräftat att ministern förstår allvaret i situationen. Även han är överraskad av domstolsbeslutet. Det är viktigt för oss att regeringen håller ihop och jobbar som ett kollektiv när det här berör så många”, säger hon till Di.

”Jag förstår att han inte berättar vilket alternativ de väljer, men vi borde ha kunnat få svar på vilka alternativ de överväger mellan. Han hade ett hyfsat ’hum’ om vad som kan göras men mer ville han inte säga”, säger hon.

ANNONS
ANNONS

Baylan: ”Departementsöverskridande grupp”

Näringsminister Ibrahim Baylan (S) bekräftar i ett mejl till TT att mötet ägt rum.

”En departementsöverskridande grupp har tillsatts för att se över konsekvenserna av domen samt utreda huruvida regeringen har möjlighet att vidta åtgärder i syfte att avhjälpa eller mildra de problem som bedöms kunna uppstå. Näringsdepartementet för även kontinuerlig dialog med berörda aktörer, däribland Cementa. Vi arbetar skyndsamt med att se över frågan”, säger han.

Dessa var närvarande på mötet, enligt Dagens industri:

Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen.
Johan Lindholm, ordförande i Byggnads.
Per Virdesten, Industriarbetsgivarna.
Marie Nilsson, IF Metall.
Maria Sunér, vd för organisationen Svemin.
Malin Löfsjögård, vd Svensk Betong.
Klas Wååhlberg, vd för Teknikbolagen.
Näringsminister Ibrahim Baylan samt statssekreterare.
Personer från näringsdepartementet.