Nu pressas Klarna av sammanlagt tre fackförbund att införa kollektivavtal. Om techjätten vägrar kan det bli aktuellt med strejk för de anställda.

ANNONS

Det är Unionen tillsammans med Akavia och Sveriges Ingenjörer som nu vill se att kollektivavtal rullas ut. Unionen har under de senaste åren på egen hand försökt få techjätten att teckna kollektivavtal men misslyckats, och ett nytt avtal skulle inte bara vara bra för de anställda utan även för bolaget, menar Sen Kanner, ordförande på Unionens klubb på Klarna.

Nytt förtroende för Klarna

Det skulle blåsa nytt förtroende i bolaget som förra sommaren beslutade att sparka tio procent av personalen, skriver Kollega. 

”Vi kommer även att få fler möjligheter att justera medarbetarnas löner, till exempel vid byte till nya roller, säger Sen Kanner.

Även de anställda vill att ett kollektivavtal kommer på plats så fort som möjligt.

”Det finns ett jättestort tryck bland Unionens medlemmar på Klarna för att få till ett kollektivavtal. Det ger oss kraft att kräva förändring och vi ser fram emot konstruktiva förhandlingar med Klarna”, säger Martin Linder, ordförande i Unionen, i ett pressmeddelande.

Medlemmar kan gå ut i strejk

Fackförbunden räknar med att det kan ta upp till ett halvår för kollektivavtalet att vara på plats. Om Klarna inte går med på planerna så kan det bli aktuellt att fackförbunden tar ut sina medlemmar i strejk.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Klarna: Här näthandlar man mest i Sverige [Dagens PS]

Läs även: Klarna skär ner men vd fick 3,4 miljoner mer i lön [Dagens PS]