Dagens PS

Kina: "Tankeläsande" AI avslöjar om du är lojal

Kina: "Tankeläsande" AI avslöjar om du är lojal
Tankeläsande AI ska avslöja om medborgarna är lojala mot kommunistpartiet.
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 21 sep. 2022Publicerad: 21 sep. 2022

I Kina har forskare utvecklat “tankeläsande” artificiell intelligens. Nu är det alltså möjligt att avslöja om medborgarna är lojala mot det styrande kommunistpartiet.

ANNONS
ANNONS

Kina har utvecklat teknologi som med hjälp av AI mäter medborgarnas reaktion inför “tänkande och politisk utbildning” genom att läsa av ansiktsuttryck och hjärnvågor. Det berättar Business Insider.

Nedtaget efter protester

Kinas Comprehensive National Science Center, Hefei, har utvecklat tekniken enligt en video och en artikel som nu är borttagna. Enligt institutet mäter mjukvaran partimedlemmarnas reaktioner. Det använder man sedan för att “ytterligare stärka deras förtroende och övertygelse att vara tacksamma mot partiet, lyssna på partiet, och följa partiet”, enligt forskarna.

Efter protester från det kinesiska folket togs posten ned, enligt Business Insider.

ANNONS

Senaste nytt

“Korsar en linje”

AI-experten Lance B. Eliot säger att det är omöjligt att bevisa sanningshalten i påståendena institutet gör.

“Det här är definitivt inte första gången där man mäter av hjärnvågor och använder det för forskning på människor”, säger han enligt Business Insider. “Med det sagt, att använda dem för att mäta lojalitet mot kommunistpartiet är inte någonting man fokuserar på. När man använder AI för regimkontroll korsar man en linje.”

Skarp kritik mot Kina

ANNONS

Förra året införde USA:s handelsdepartement sanktioner mot flera forskningsinstitut i Kina eftersom de utvecklar bioteknologi som inkluderar “påstådda vapen för hjärnkontroll” enligt Business Insider. 

Regimen i Kina har fått skarp kritik för att ha använt AI och ansiktsigenkänning för att spåra och kontrollera uigurer. Uppgifter säger att mellan en och tre miljoner människor från den etniska minoriteten nu sitter fängslade i “utbildningsläger”.

Kina använder för kontroll

“De vetenskapliga framstegen inom bioteknologi och medicin kan rädda liv” säger USA:s handelsminister Gina M. Raimondo om sanktionerna.

“Tyvärr har Kina valt att använda den här tekniken för att kontrollera sina medborgare och förtrycka medlemmar i etniska och religiösa minoritetsgrupper.”

Läs även: Kinas hemliga guldreserv – början till slutet för dollarn?

Läs även: Kinas ekonomi faller på eget grepp 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS