Kina kallar anklagelserna om att de ligger bakom cyberattacker för ”grundlösa” och ”skadlig smutskastning”. De menar att USA i stället ska sluta med sina attacker mot landet.

ANNONS

Under måndagen anklagade USA, EU, Nato, Storbritannien, Japan, Australien, Nya Zeeland och Kanada gemensamt Kina för att ligga bakom en rad hackerattacker och syssla med utpressning och stöld. Bland annat ska de ha legat bakom en stor hackerattack mot Microsoft, vilket Dagens PS rapporterade om.

Nu slår Kina tillbaka. Kinesiska ambassader världen över har uttalat sig och kallat anklagelserna för ”grundlösa” och ”skadlig smutskastning”.

”Kina uppmanar Kanada att överge sin kalla krigsmentalitet och ideologiska fördomar. . . stoppa politisk manipulation i relevanta frågor och stoppa oprovocerade attacker och avsiktlig förtal mot Kina”, skriver den kinesiska ambassaden i Ottawa, Kanada.

Kinesisk media uppmanar i stället USA att sluta med sina cyberattacker mot landet, som de menar är betydligt mer frekventa.

”Alla större länder drabbas ibland av cyberattacker och i detta avseende har Kina skadats mycket mer än USA”, skriver kinesiska Global Times som är en nationalistisk tidning sponsrad av staten.

ANNONS
ANNONS

”USA skapar med våld ett nytt område med geopolitiken genom att förvandla en internetkonflikt till en stor geopolitisk kollision genom att samla ihop sina allierade för att inrama Kina som en ondskefull aktör”, skriver de vidare enligt Financial Times.

Läs mer: USA och EU anklagar Kina för cyberattack mot Microsoft