Dagens PS

Jungfrufärd till månen för Nasa nya rymdfarkost

Nasa månen
Space Launch System rymdraket (AP Photo/Terry Renna) KSC108
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 17 aug. 2022Publicerad: 17 aug. 2022

Rymdorganisationen Nasa förbereder för jungfruuppskjutningen av deras nya rymdfarkost SLS som ska avfyras från Kennedy Space Center i Florida, rapporterar BBC.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den mer än 100 meter höga farkosten, känd under Space Launch System (SLS),  förs sakta men säkert fram till avfyrningsplats 39B med en hastighet på en kilometer i timmen. Mobiliseringen av den stora raketen började i tisdags kväll, lokal tid. Beräknat datum för uppskjutningen är den 29:e augusti. Den fösta resan är ett test och blir passagerarfri.

I i år kan Nasa fira 50-års jubileum för deras första rymdfärd med farkosten Apollo 17. Den här gången återkommer NASA med en uppdaterad teknologi. Den kommande månresan betraktar de som en förberedelse för NASAS planerade Marsresa till Mars 2030 med besättning.

“Till alla oss som stirrar upp på månen och drömmer om dagen som mänskligheten återvänder till månens yta – gott folk, vi är här! Vi ska tillbaka. Och den resan, vår resa, börjar med Artemis 1”, berättade Nasa Administratör Bill Nelson för BBC News. 

SLS – Nasas nya rymdraket

SLS  är bättre utrustad än Apollo 17 var. Den ska kunna transportera en betydligt större tyngd, med utrustning och astronauter,  som ska kunna stanna längre perioder ute i rymden. Besättningskapseln Orion och är rymligare – en meter bredare, på 5 m – i jämförelse med de tidigare mått. 

“Den första resan med besättning är planerad till 2024. Vi hoppas att den första landningen på månen kommer att ske 2025”,  berättar Bill Nelson för BBC News.

När SLS anländer till startrampen kommer ingenjörerna att ha drygt en och en halv vecka på sig att göra fordonet redo för uppskjutning. Tre möjliga uppskjutningsförsök är planerade med start måndagen den 29 augusti, 2:a och 6:e september. 

Uppdragets omfattning är att skicka Orion  runt månens baksida innan den återvänder till jorden och landar i Stilla havet utanför Kaliforniens kust. Huvudmålet med med testfärden är att kontrollera att värmeskölden på kapseln kan stå emot den enorma hettan som ett fall mot jordatmosfären innebär. 

ANNONS

Parters som samarbetat i projektet

Europa är en viktig samarbetspartner i projektet. Mer än 10 länder i Europa har arbetat med detta bidrag från Europeiska rymdorganisationen, som utvecklat modulen som ska sitta på Orions baksida, och driva kapseln framåt i rymden.

“Det är ett oerhört viktigt ögonblick för oss” berättar Siân Cleaver från Airbus för BBC News. 

En annan viktig samarbetspartner är Elon Musk, vars företag Space X förbereder en ännu större raket i utvecklingscentret i Texas. Raketen Starship kommer att ha en nyckelroll i kommande NASA-uppdrag. Den är planerad att kunna länka till Orion för att hjälpa till att landsätta astronauter på månen.

Starship har inte heller hunnit flyga sin jungfrutur. Till skillnad från SLS är Starship designad och tillverkad för att kunna återanvändas vid flera tillfällen, vilket gör dess användning så mycket mer hållbar ekonomisk.

Läs även  Nasa skickar fler helikoptrar till Mars 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS