Den första fungerade bra. Nu skickar Nasa två till. Det handlar om två nya helikoptrar amerikanerna nu sänder till Mars.

ANNONS

Nasa går nu vidare med att skicka två nya helikoptrar till Mars. De två liknar Ingenuity, som följde Nasas Perserverance Rover till Mars.

De två nya ska dock ha en extra förmåga i att kunna greppa och transportera små rör fyllda med bitar av sten från Mars, som underjordiska drönare, skriver New York Times.

Satsningen är en del av Nasas nästa stora uppdrag kring Mars, att i ett samarbete med European Space Agency föra Mars-stenar till jorden för att undersökas av forskare med den typ av toppmodern labbutrustning som inte får plats i en rymdfarkost.

”Hittat en väg framåt”

”Vi har hittat en väg framåt genom att använda en utvecklad innovativ konstruktion”, sade Nasa vetenskapsdirektorats biträdande administratör Thomas Zurbuchen vid en presskonferens onsdag där man berättade om det uppdaterade uppdraget som kallas ”Mars Sample Return”.

Perseverance har borrat ut stenprover vid en krater som fått namnet Jezero och den ursprungliga planen var att skicka en farkost byggd av ESA för att plocka upp proverna och få dem tillbaka till landaren.

Där skulle de sedan lastas på en raket och skjutas upp i Mars omloppsbana. En annan rymdfarkost skulle sedan ta behållaren med stenarna till jorden.

Framgångsrika tester

Helikoptrarna var ursprungligen ett reservalternativ men tester gav så framgångsrika resultat att Nasa beslöt att satsa på den nu presenterade lösningen.

ANNONS
ANNONS

”Vi tog vårt beslut baserat på nya studier och nyligen genomförda prestationer på Mars som gjorde det möjligt för oss att överväga alternativ som, ärligt talat, inte var tillgängliga för oss för ett år sedan eller tidigare”, förklarar Thomas Zurbuchen.

Läs även: Lyckad flygning för Nasas minihelikopter på Mars [Dagens PS]

Läs även: Elon Musk: SpaceX ska inta Mars om fem år [Dagens PS]