Dagens PS

Jorden obeboelig för 3 miljarder människor 2070

Tre miljarer människor hamnar i obeboeligva zoner 2070, enligt IPCC.
Tre miljarer människor hamnar i obeboeligva zoner 2070, enligt IPCC. (Foto: Pixabay)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 23 nov. 2021Publicerad: 02 nov. 2021

Omkring tre miljarder människor kommer år 2070 att bli utsatta för temperaturer som går att jämföra med Saharas varmaste platser, enligt en studie som forskare från Kina, USA och Europa har tagit fram. För dem blir jorden närmast obeboelig. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Att snabbt få ner nivåerna av växthusgaser kan vara ett sätt att halvera andelen människor som utsätts för detta extrema klimat.

De allra flesta människor lever och har levt under förhållanden där medeltemperaturen på årsbasis ligger mellan 11 grader och 15 grader Celsius. Så har det varit i flera tusen år, enligt forskarna.

”Den här slående konstanta klimatnischen representerar antagligen fundamentala gränser för vad människor behöver för att leva och må bra”, säger Marten Scheffer, medförfattare och professor på Wageningen University till Financial Times.

Årlig medeltemperatur på 29 grader

Idag har den globala uppvärmningen resulterat i 1,1 graders temperaturökning från förindustriella nivåer. Om 20 år kommer vi att hamna över 1,5 grader, även i det mest gynnsamma scenariot. “Varje grads höjning representerar en miljard människor som faller ur klimatnischen, säger Tim Lenton, klimatspecialist och direktör för Global Systems Institute.

Just nu är det bara 0,8 procent av den globala landytan som hamnar i en klimatzon där den årliga medeltemperaturen är högre än 29 grader. Om temperaturen fortsätter att öka kommer 19 procent av planetens yta tillhöra sådana regioner år 2070. Det gäller om det värsta prognosticerade scenariot som FN:s klimatpanel IPCC tagit fram skulle slå in.

Det finns tre olika sannolika klimatscenarion som IPCC har tagit fram. De relaterar också till tre olika befolkningsscenarion. Financial Times jämförde uppgifterna i dessa scenarion med varandra för att se hur levnadsvillkoren påverkas i en varmare värld.

Central- och Sydamerika obeboeligt

ANNONS

I det mest extrema scenariot har USA:s sydstater blivit mycket varmare 2070, särskilt de som ligger nära Mexiko. I Centralamerika skulle 20 miljoner människor leva i en årlig medeltemperatur på 29 grader. Stora delar av Kanada och Alaska under polcirkeln skulle uppleva mycket varmare temperaturer än idag. Stora delar av den regionen är nu obebodd.

Stora delar av Amazonas regnskog skulle bli klart obeboelig på grund av extrema temperaturer 2070. Det gäller också stora delar av Peru, Colombia och Venezuela. Omkring 59 miljoner personer skulle påverkas.

Värme och befolkningsökning

Europa skulle vara förskonat från medeltemperaturer på 29 grader. Men stora delar av Skandinavien, östra Ryssland och medelhavsländerna kan vänta sig genomsnittliga temperaturökningar på upp till fem grader år 2070, i det värsta scenariot

Afrikas befolkning kommer enligt beräkningarna att genomgå en befolkningsexplosion. Antalet människor fördubblas från 1,2 miljarder till 2,4 miljarder människor. Nigeria blir världens tredje folkrikaste land. 81 procent av befolkningen skulle lida av de extrema temepraturerna, vilket kan skapa gigantiska flyktingströmmar.

Asiens befolkning kommer att växa med mer än fem miljarder människor till 2070. En lång rad asiatiska länder kommer samtidigt att uppleva medeltemperatur på 29 grader. Indien, med en befolkning på 1,6 miljsrder, kommer att drabbas värst av extrem hetta. Nästan hela Kambodja och Förenade Arabemiraten blir obeboeliga, liksom de södra delarna av Vietnam och östra Pakistan.

Oceaniens extrema hetta kommer att begränsas till Papua Nya Guinea och norra Australien, där det inte bor så många i dagsläget.

Läs också:

ANNONS

FN-chefen på COP26: “Vi gräver våra egna gravar”
Rockström inför COP26: Fem viktigaste frågorna

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS