Många av jobben inom den amerikanska tjänstesektorn hotas nu när bolagen ska spara. Samtidigt tar AI över allt fler roller.

ANNONS

Att AI redan har tagit över många positioner inom industri och tillverkning är ingen nyhet. Nu ser det dock ut som att AI-tekniken kommer ta över många andra områden också, samtidigt som bolagen vill spara genom att göra sig av med personal. Det är inga bra nyheter för alla amerikanare som trodde att de satt säkert inom tjänstesektorn, skriver WSJ.

AI tar över när bolagen sparar

Effektivitet står i fokus hos bolagen, det ska sparas och skäras ner efter pandemin, och där passar AI perfekt in i mixen eftersom tekniken som inte kräver löner och förmåner nu även kan ta sig in på nya områden som tidigare inte ens var på tal – som jurister, programmerare och revisorer.

I-länder som USA kan därför redan ha nått toppen och nu vara på väg utför när det gäller att anställa och behålla sina så kallade ”white collar”-arbetare, inom olika kunskapsområden.

”Vi behöver allt färre människor för att göra samma sak”, säger Atif Rafiq, en digital ex-chef på både McDonald’s och Volvo.

Fokus efter pandemin har istället legat på ”blue collar”-jobben – som chaufförer, servitörer och lagerarbetare – medan tjänstemännen får se sig om efter nya jobb.

Många tjänster är borta för alltid

Metas vd Mark Zuckerberg har redan sagt att många techjobb är borta och de kommer inte komma tillbaka eftersom techjättarna satsar på ny teknik där människor helt enkelt är överflödiga. Förra månaden uppgav även samåkningsbolaget Lyfts nya vd David Risher att bolaget sparkar tusen tjänstemän, för att kunna ”förnya sig snabbare”,.

Allt eftersom Fed fortsätter att höja styrräntan så är ser det ut som att det är just ”white collar”-jobben som får ta smällen.

Det verkar redan som att arbetssiffrorna pekar i den riktningen eftersom antalet lediga jobb sjönk till den lägsta nivån på två år i mars, och värst var det inom informationssektorn, samt inom finans- och försäkring.

ANNONS
ANNONS

”Var dyker problemet upp när Fed höjer räntorna och mjukar upp ekonomin”, frågar sig Preston Mui, en ekonom på Employ America.

”Bevisen pekar mot tjänstemannajobben.”

Läs även: Techtoppen: Regeringar ska inte kontrollera AI [DagensPS]