Facebook har struntat i anställda som varnat för bland annat psykisk ohälsa bland tonårstjejer, människohandel och våld mot minoriteter, vilket Mark Zuckerberg mörkat. Det visar läckta dokument som Wall Street Journal kommit över. 

ANNONS

Som Dagens PS tidigare rapporterat har Wall Street Journal kommit över interna dokument från Facebook. De läckta dokumenten visar bland annat att 5,8 miljoner kändisar, politiker och andra mäktiga personer separata regler för sina statusuppdateringar och bilder på Facebook.

Tidningen fortsätter att publicera avslöjanden baserade på dokumenten. Under gårdagen visade de i ett nytt reportage hur Facebook har vetat om att Instagram får tonåringar att må psykiskt dåligt, men hållit uppgifterna hemliga.

”Unga människor är klart medvetna om att Instagram kan vara dåligt för deras psykiska hälsa, men fortsätter tillbringa tid i appen av rädsla för att missa kulturella och sociala trender”, står det att läsa i dokumenten.

Zuckerberg sa motsatsen offentligt

Samtidigt var den officiella bilden något annat.

”Enligt forskningen vi har sett kan det ha positiva effekter för psykiskt välmående att använda sociala appar”, sa Mark Zuckerberg i en kongressutfrågning i våras.

En annan artikel hos WSJ visar att Facebook 2018 gjorde en förändring för att stärka band mellan användare och förbättra deras välbefinnande genom att främja interaktioner mellan vänner och familj. Men personal på Facebook varnade för att det i stället gjorde plattformen och dess användare argare, och vd:n Mark Zuckerberg satte sig emot föreslagna förbättringar för att han trodde att användarna skulle interagera mindre med Facebook.

Larmat om människohandel

I ytterligare en text visar Wall Street Journal hur Facebookanställda larmat om hur plattformen används i utvecklingsländer, där den är kraftigt växande.

ANNONS
ANNONS

”Anställda har flaggat för att människohandlare i Mellanöstern använde webbplatsen för att locka kvinnor till kränkande arbetsförhållanden. De varnade för att väpnade grupper i Etiopien använde platsen för att hetsa till våld mot etniska minoriteter. De skickade varningar till sina chefer om organsäljning, pornografi och regeringars agerande mot politisk oliktänkande”, enligt dokumenten, som också visar att Facebooks svar var otillräckliga eller inget alls, skriver WSJ.

Läs även: Kändisar har gräddfil på Facebook [Dagens PS]