Dagens PS

Japan jagar Google – mer problem för sökjätten

Japan Google
Google har nu myndighetsproblem även i Japan. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 23 okt. 2023Publicerad: 23 okt. 2023

Japans konkurrensmyndighet FTC ger sig på Google och ska undersöka om sökjätten använt sin dominerande marknadsposition för att skaffa otillåtna fördelar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Japans FTC planerar att undersöka om Google på ett olämpligt sätt bett smartphonetillverkare att prioritera bolagets söktjänster på sina enheter, rapporterar Bloomberg.

Undersökningen skulle kunna utvidgas till att omfatta Android-telefontillverkare som befunnits vara delaktiga i antitrustaktivitet, sa en tjänsteman utan att utveckla saken mera enligt nyhetsbyrån.

Google har redan stora problem med reglerande myndigheter i andra delar av världen. I EU riskerar man miljardböter i ett fall om Google följt rådande konkurrenspraxis i sin shoppingtjänst där dom faller i höst. I hemlandet USA anklagas sökjätten för att missbruka sin dominans för att blockera startups och större rivaler som Microsoft i ett nu pågående mål som är det största antimonopolfallet i teknikindustrin sedan 1990-talet.

Bolaget säger att de samarbetar med regeringar, inklusive i Japan, för att stödja ekosystemet för Android-mobilprogramvaror och skulle fortsätta att göra det.

“Dess öppenhet och flexibilitet säkerställer att användare alltid har ett val att anpassa sina enheter för att passa deras behov, inklusive hur de surfar och söker på internet eller laddar ner appar”, skriver bolaget i ett uttalande på måndagen.

Läs även: Kris för Google – riskerar ny miljardbot (Dagens PS)

Läs även: Google trixade med budgivningen: “Miljarder dyrare” (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Sista möjligheten att teckna 22 maj
kinda brave logo svart

Den globala spelmarknaden har tagit fart och 400 miljoner nya spelare beräknas tillkomma till 2026. Särskilt det så kallade indie-segmentet växer kraftigt där börsaktuella svenska Kinda Brave är väl positionerade. Teckningsperioden för att vara med i bolagets börsresa från start pågår fram till den 22 maj.

Läs mer & teckna här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS