Dagens PS

Jämställdhet i teknikbranschen behöver komma underifrån

Jämställdhet Emma Wiesner
Emma Wiesner är civilingenjör och talar om jämställdhet och vikten av att få in fler kvinnor i teknikkonsultbranschen. (Foto: Rejlers Play)
Innehållspartner – Rejlers
Innehållspartner – Rejlers
Uppdaterad: 15 aug. 2023Publicerad: 29 juni 2021

Emma Wiesner intervjuas på Rejlers Play. Hon är EU-parlamentariker (C), och sitter i styrelsen för Kraftkvinnorna som jobbar för jämställdhet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Emma Wiesner är civilingenjör och har arbetat på Sweco och Nothvolt. Hon talar om vikten av att få in fler kvinnor i teknikkonsultbranschen, och om hur vi ska få dem att stanna. Hon berättar också om resultatet av Kraftkvinnornas senaste jämställdhetsundersökning på alla kommunala energibolag.

Emmas insikt om att så få kvinnor finns i branschen fick hon redan på universitetet, Könsfördelningen på utbildningen var runt 20/80–30/70 uppskattar Emma.

Föreställning som måste utmanas

”Det är en bransch som traditionellt har haft vissa strukturer, det finns föreställningar om att branschen ska vara på ett sätt och det har varit fler män som utbildat sig till tekniska yrken och det kommer ta en viss tid att ställa om, bara den här föreställningen om att teknik skulle vara manligt kodat. Det är en föreställning vi måste utmana och fortsätta utmana även om den nu börjar brytas ned, att det faktiskt också är kvinnor som kan vara elingenjörer och mekanikkonstruktörer”, säger Emma.

Hon menar att man måste göra vad man kan från ledningshåll och från politikens håll för att utmana de här föreställningarna.

EU-parlamentet tar ställning för olika frågor och jämställdhet är en av dessa frågor, men politiken kan inte göra allt, menar Emma,  mycket måste också komma från bolagen, både från ledningarna och från golvet.

”Initiativ som Kraftkvinnorna får väl lite kompensera för det som jag ser att politiken inte kan göra”, säger hon.

Vill lyfta inspiratörer och förebilder

ANNONS

Emma gick med i föreningen Kraftkvinnorna som startades 2015 och nu sitter hon i styrelsen. Föreningen vill bygga upp engagemanget för jämställdhet underifrån,  lyfta inspiratörer och förebilder och bygga ett nätverk.

”Att kvinnor trivs i teknikkonsultbranschen det är ju någonting som politiken kan försöka vara med och bygga upp, men att det är bra stämning och kvinnor trivs och känner sig lyssnade på det är ju ditt och mitt ansvar”, säger Emma.

Hon menar att det måste ske på varje enskild arbetsplats, där kan inte politiker vara med i varje fikarum utan det måste också komma underifrån.

Kraftkvinnornas jämställdhetsundersökning

Kraftkvinnorna har genomfört en jämställdhetsundersökning som släpps i dag. De har tittat närmare på kommunala energibolag. De har tittat på publik data för alla bolag som SCB klassar in som ebergibolag.

De har tittat på sammansättningen i styrelserna, bolagens könskvot, och på de vanligaste namnen på vd och ordförande. Undersökningen visar att det genomsnittliga energibolaget har en styrelseordförande som heter Anders och en vd som också heter Anders.

Långt ifrån jämställt i styrelserummen

Fortfarande är de vanligaste namnen på ledarna i energibranschen Anders, Johan, Björn och Håkan. Det finns inte ett enda kvinnligt namn med på topp tio-listan över namn på ordföranden.

ANNONS

För vd ser det lite bättre ut, berättar Emma, där finns Anna på femte plats och Malin på åttonde plats.

Detta är den första undersökningen som Kraftkvinnorna gjort och tanken är att det ska bli återkommande.

Läs mer: Rejlers får förnyat ramavtal med Elvia

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Innehållspartner – Rejlers
Innehållspartner – Rejlers

Inlägg producerade på uppdrag av Rejlers.

Innehållspartner – Rejlers
Innehållspartner – Rejlers

Inlägg producerade på uppdrag av Rejlers.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS