Dagens PS

Jakt på lösenordsdelare lyfter Netflix: Högre vinst

Netflix
Netflix kamp mot lösenordsdelare ger resultat. (Foto: Helena Landstedt/TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 20 juli 2023Publicerad: 20 juli 2023

Netflix aktioner mot illegala delade lösenord ser ut att löna sig. Sedan mars har antalet användarkonton ökat med 5,9 miljoner.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Stora abonnentförluster under våren 2022 fick Netflix att agera. Nu ser det ut att löna sig.

Vid halvårsskiftet har företaget över 238 miljoner prenumeranter. Det är 5,9 miljoner fler än i mars.

Det bryter en utveckling som Netflix varit oroligt över. Man har haft en kraftig nedgång i tillväxt sedan pandemin.

Ökad konkurrens och stigande kostnader för hushållen tillsammans med en mättnad hos konsumenterna har hotat utvecklingen och första halvåret i fjol tappade Netflix ungefär 1 miljon konton netto.

Brett erbjudande

I maj gick företaget ut på stora marknader som Storbritannien och USA med sitt erbjudande om betald delning, det vill säga en avgift om användare vill dela lösenord med personer utanför deras eget hushåll.

Erbjudandet kommer med en prislapp som är mindre än hälften av vad ett standardabonnemang kostar och finns nu i mer än 100 länder.

Bolaget lanserade också en billigare streamingplan och sänkte priserna i många länder i februari.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Stor illegal marknad

Bakgrunden är att uppskattningsvis mer än 100 miljoner hushåll delar lösenord i strid mot gällande regler.

Netflix satsning ser ut att löna sig.

“Medan vi fortfarande är i de tidiga stadierna ser vi en sund konvertering hos hushållen”, skrev företaget i en kvartalsvis uppdatering till investerare.

“Nu när vi har lanserat betald delning stärker vi våra ekonomiska utsikter.”

”Stabila vinster”

Paolo Pescatore, analytiker på PP Foresight, menar att abonnentvinsterna är stabila och ett “starkt stöd” för Netflix strategi.

Samtidigt ser han lösenordsaktiviteterna som en kortsiktig åtgärd och menar att företaget behöver finjustera sin prissättning under de kommande månaderna.

ANNONS

“Företaget är fortfarande i en mycket starkare position jämfört med konkurrenterna och förblir riktmärket”, säger Pescatore till BBC och noterar att Netflix streamingplan med reklam är mycket billigare än många aktuella erbjudanden från konkurrenter.

Netflix klarar strejk

Hollywood-strejken bland skådespelare och manusförfattare är också ett orosmoln för branschen men där menar analytikerna att Netflix stora utbud och dess internationella produktion är till nytta nu.

“Av alla i underhållningsbranschen verkar Netflix vara bäst positionerat”, säger Brandon Katz, underhållningsindustristrateg på Parrot Analytics, som spårar efterfrågan på streaming.

Svårt höja priser

Ekonomiskt påverkas samtidigt Netflix likväl som övriga streamingjättar med den tuffa ekonomiska situation deras kunder lever i just nu.

”Netflix måste pressa så mycket juice som möjligt från olika vägar, men avsaknaden av prishöjningar kan tyda på att inflationen nu börjar påverka Netflix möjligheter att höja prenumerationspriset, eftersom hushållen vill minska sina utgifter”, säger Sophie Lund-Yates, ledande aktieanalytiker på Hargreaves Lansdown.

“Initiala framsteg verkar positiva, men vi är sfärer från att veta säkert om det här företaget framgent är den kassako det har marknadsförts som.”

ANNONS

Netflix nya avgift ger klirr i kassan – Dagens PS

Netflix nya dråpslag – tar bort populär tjänst – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS