Dagens PS

Jack Ma inte längre rikast i Kina – tufft för Alibaba

Alibabas grundare Jack Ma. (Foto: TT
Alibabas grundare Jack Ma. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 02 mars 2021Publicerad: 02 mars 2021

Alibabas Jack Ma är inte längre rikast i Kina – och techjättens investeringar i startups har halverats. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

President Xi Jinpings regering i Kina har sedan hösten 2020 ökat granskningen av techjätten Alibaba. De nya riktlinjerna innehåller bland annat begränsningar av monopol-liknande beteenden och insamlandet av personuppgifter från  och kallade ledande personer i Alibaba och Ant Group till förhör.

Därefter kom nyheter i januari om att Alibabas starke man Jack Ma var mystiskt försvunnen och inte setts pinternetföretag.

Det har satt spår hos Alibaba, skriver Nikkei Asia. Den kinesiska techjätten investerade under perioden från början av november till slutet av februari 2,7 miljarder dollar i startups – en minskning från 6 miljarder dollar under samma period året innan.

Även för Alibabas grundare Jack Ma har det gått tuffare. Han har tappat titeln som Kinas rikaste man, skriver Reuters. 

Zhong Shanshan som äger företaget Nongfu Springs som tillverkar buteljerat vatten, Pony Ma som driver Tencent Holdings och Collin Huang som driver Pinduoduo, ett uppstartsbolag inom e-handel har passerat Jack Ma på Hurun Global Rich List.

Misslyckad börsnotering

Under hösten var tanken att Alibabas fintechbolag Ant Group skulle börsnoteras på Shanghai- och Hong Kong-börserna i världens största IPO någonsin, med en värdering på 1 979 miljarder kronor.

Men noteringen stoppades av den kinesiska regeringen, som i stället bötfällde Alibaba, inledde utredningarå månader. Jack Ma dök upp igen några veckor senare och sades bara ha legat lågt, och både Ma och hans företag har hållit en betydligt lägre profil den senaste tiden, jämfört med det höga tonläge de tidigare gjort sig kända för.

ANNONS

Öppnar upp för Tencent

Alibabas problem har öppnat upp för dess ärkerival Tencent Holdings, skriver Nikkei Asia.

Tencent investerade 12 miljarder dollar under förra året, och gick för första gången sedan 2013 om Alibaba som investerade 10 miljarder dollar totalt under 2020. Och i början av 2021 har Tencent annonserat 70 investeringsavtal, mot Alibabas 10.

Läs mer: Alibabas grundare har plötsligt dykt upp – Dagens PS

Läs mer: Kina nu EU:s största handelspartner – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS