Kina har passerat USA och är nu EU:s största handelspartner, enligt siffror från Eurostat. Det skriver CNBC.

ANNONS

Exporten från EU till Kina ökade med 2,2 procent och importen ökade med 5,6 procent förra året. Samtidigt sjönk exporten från EU till USA med 8,2 procent och importen sjönk med 13,2 procent. Dessa siffror gör att Kina nu går om USA och är EU:s största handelspartner.

”Anledningen bakom är helt klart faktumet att Kina/Asien är den enda region som går igenom en bra V-formad återhämtningskurva”, säger ekonoment Carsten Brzeski på ING Germany till CNBC.

Pandemin orsakad av covid-19-viruset startade i Kina, men landet har lyckats betydligt bättre än både USA och Europa när det gäller att stå emot en andravåg. Landet har inte infört några större restriktioner en andra gång, vilket många EU-länder gjort.

Snabbare återhämtning

Som en följd av detta har Kinas ekonomi återhämtat sig snabbare, och ligger närmare de nivåer som landet hade före pandemin än EU och USA gör.

EU och Kina skrev under december på ett handelsavtal som gör det enklare för europeiska företag att operera i Kina.

”Den nuvarande krisen ger oss inga andra möjligheter än att arbeta hand i hand med våra globala partners, inklusive Kina”, sa EU:s handelskommissionär Valdis Dombrovskis då.

Läs mer: Kina vinner i handelskriget mot USA, har rekordhögt handelsöverskott – Dagens PS

ANNONS
ANNONS