I de ockuperade delarna av Ukraina tar Ryssland över också internet. Ukrainarna får leva med den ryska censuren och övervakningen. I hamnstaden Cherson gick internet ned den 30 maj, och när det kom tillbaka hade allt förändrats.

ANNONS

Internetleverantörerna i de ockuperade delarna av Ukraina tvingas leverera via infrastruktur i Ryssland. Att ta kontroll över servrar, kablar och mobilmaster är högt på de ryska prioriteringslistorna.

Censur och övervakning

Kunderna i Chersonregionen får nu hantera den ryska censuren, och övervakningen. Fri information via webben finns inte kvar.

Alternativet för leverantörerna är att stänga ned helt och hållet, uppger källor från den ukrainska staten till Wired.

”Vi ser det här som ett brott mot de mänskliga rättigheterna”, säger Victor Zohora, biträdande chef för Ukrainas cybersäkerhetstjänst enligt Wired. ”Eftersom all trafik kontrolleras av ryska specialstyrkor övervakas den, och den ryska invasionsmakten begränsar tillgången till informationskällor som delar sann information.

Trafik via Ryssland

Zohora säger att de allra flesta leverantörer tvingas koppla upp via ryska kanaler.

Teknisk analys bekräftar uppgifterna. Cloudfare, som övervakar internet, säger att ChersonTelecoms trafik går genom Miranda Media, ett Krimbaserat företag kopplat till Rostelecom, det ryska statliga telekomföretaget.

”Det handlar inte om en enstaka händelse”, säger Doug Madory, chef för internetanalys på övervakningsföretaget Kenik. ”Varannan dag är det ett till företag som kopplas över till ryska kanaler.”

Internet ”ny front”

Kontroll över tillgången till internet och möjlighet att manipulera det i ockuperade områden är ”en ny front i konflikten”, säger David Belson från Cloudfare.

Ryssland har ett enormt system med internetcensur och övervakning. Det kan användas för att läsa användarnas e-post, fånga upp textmeddelanden och övervaka annan information, skriver Wired.

ANNONS
ANNONS

”De är rädda för att nyheter om framgångar för den ukrainska militären uppmuntrar motstånd i Chersonregionen”, säger Victor Zohora.

Läs även: Ryssland tar tåget till kriget – omodern logistik kan avgöra [Dagens PS]

Läs även: USA-veteraner: ”Ukraina behöver Nato-vapen” [Dagens PS]