Senaste nytt

annons

USA-veteraner: ”Ukraina behöver Nato-vapen”

USA-veteraner: ”Ukraina behöver Nato-vapen”

Om Ukraina ska slå tillbaka de ryska invasionsstyrkorna krävs det att Nato skickar vapen. Utan moderna långdistansvapen blir det svårt att stå emot Ryssland. Det säger USA-veteraner som utbildar de ukrainska trupperna.

ANNONS

Ukraina har små möjligheter att vinna kriget om inte Nato hjälper till med artilleri och raketgevär. Det säger medlemmar i Mozartgruppen, en grupp veteraner från USA:s militär som hjälper till att utbilda Ukrainas soldater.

Elitstyrka av USA-veteraner

Mozartgruppen bildades i början av kriget i Ukraina av Andrew Milburn, veteran från den amerikanska flottan, enligt Business Insider.

Martin Wetterauer, också han veteran från flottan och Mozartgruppens operativa chef. Han rapporterar från Zaporizjzja där de ukrainska trupperna är under kraftig beskjutning. Med artillerisystem och flygunderstöd från Nato skulle de kunna bryta de ryska linjerna, säger Wetterauer enligt Business Insider.

Ukraina behöver moderna långdistansvapen om militären ska kunna hålla stånd mot den ryska offensiven.

Ukraina vädjar till Nato

”Om vi kan öka deras kompetens får de förhoppningsvis över tid bättre och mer avancerade vapensystem”, säger Wetterauer. ”Med den stridsmoral de har råder det inga tvivel om att de kommer att vända det här kriget. Det kommer bara att ta lite tid.”

USA-veteraner: "Ukraina behöver Nato-vapen för att vinna"
Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj har vädjat om mer tunga vapen från Nato. (Foto: Ukrainian Presidential Press Office via AP/TT)

Just nu pågår kritiska strider i Donbasregionen. Enligt uppgifter från Ukraina har Ryssland tio till femton gånger mer artilleri än de egna trupperna, och president Volodymir Zelenskyj vädjar till Nato om mer och tyngre vapen.

Deserteringarna ökar

Enligt Business Insider kommer det uppgifter om ett växande antal deserteringar från de ukrainska styrkorna efter att de lidit stora förluster, något som Dagens PS tidigare rapporterat om.

Det verkar också troligt att Ryssland tar kontroll över östra Ukraina inom några veckor efter offensiven i Donbas.

ANNONS
ANNONS

Å andra sidan kommer det uppgifter från brittiska källor om att Ryssland får problem med att leverera nog mycket militärt materiel om kriget blir långvarigt.

Läs även: Ryssland: USA ”eldar på” kriget – levererar missiler  [Dagens PS]

Läs även: Zelenskyj: Ukraina kommer ta tillbaka all förlorad mark [Dagens PS]