En AI skapad av IBM når nya nivåer hela tiden. Senaste bragden är att vinna en debatt i ett ämne som den inte hade några kunskaper om från början, berättar Ny Teknik.

ANNONS

IBM tror att AI-debattören på längre sikt kan hjälpa människor att se saker ur fler perspektiv genom att vara en opartisk part i en fråga. IBM argumenterar för AI-debattören så här:

”Den är inte ute efter att ta en särskild ståndpunkt eller för att få ’rätt’. Den är designad för att vidga våra sinnen och hjälpa människor att se mer än en sida av saken.”

Ny Teknik nyanserar genom att säga att det trots allt är människor som utvecklat algoritmerna och programmerat hur urvalsprocesserna ska gå till.

Projektet går under namnet Project Debater och startades 2012 av IBM. Den använder sig av ett otal ai-algoritmer och är uppbyggd runt tre komponenter, skriver Ny Teknik och refererar delvis till IBMs projektrapport:

”Datadriven tal- och skrivförståelse, en uppfattningsförmåga som låter den hitta ”nyckelargument gömda i långa partier av talat språk” och förmågan att skapa en ”modell av mänskliga dilemman i en unik kunskapsgraf.”

ANNONS
ANNONS

KÄLLA: IBM:s ai debatterade mot en människa – och vann [Ny Teknik] >

LÄS ÄVEN: Samsung satsar: 1.000 AI-utvecklare inom två år [DagensPS] >