Dagens PS

IBM: AI vann debatt mot expert

AI som argumenterar bättre än människor? En mänsklig panel korade den till vinnare i en debatt mot en expert. (Foto: TT)
AI som argumenterar bättre än människor? En mänsklig panel korade den till vinnare i en debatt mot en expert. (Foto: TT)
Pernilla Widerberg
Pernilla Widerberg
Uppdaterad: 20 juni 2018Publicerad: 20 juni 2018

En AI skapad av IBM når nya nivåer hela tiden. Senaste bragden är att vinna en debatt i ett ämne som den inte hade några kunskaper om från början, berättar Ny Teknik.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

IBM tror att AI-debattören på längre sikt kan hjälpa människor att se saker ur fler perspektiv genom att vara en opartisk part i en fråga. IBM argumenterar för AI-debattören så här:

“Den är inte ute efter att ta en särskild ståndpunkt eller för att få ‘rätt’. Den är designad för att vidga våra sinnen och hjälpa människor att se mer än en sida av saken.”

Ny Teknik nyanserar genom att säga att det trots allt är människor som utvecklat algoritmerna och programmerat hur urvalsprocesserna ska gå till.

Projektet går under namnet Project Debater och startades 2012 av IBM. Den använder sig av ett otal ai-algoritmer och är uppbyggd runt tre komponenter, skriver Ny Teknik och refererar delvis till IBMs projektrapport:

“Datadriven tal- och skrivförståelse, en uppfattningsförmåga som låter den hitta ”nyckelargument gömda i långa partier av talat språk” och förmågan att skapa en ”modell av mänskliga dilemman i en unik kunskapsgraf.”

KÄLLA: IBM:s ai debatterade mot en människa – och vann  >

LÄS ÄVEN: Samsung satsar: 1.000 AI-utvecklare inom två år  >

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS