Dagens PS

HMI – trenden går mot överproduktion av hyresrätter

Enligt SBAB Booli Housing Index går trenden mot att det byggs för många hyresrätter i Sverige.
Enligt SBAB Booli Housing Index, HMI, går trenden mot att det byggs för många hyresrätter i Sverige. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 30 nov. 2021Publicerad: 30 nov. 2021

Det finns en trend mot att det byggs för många hyresrätter i Sverige, det visar SBAB Booli Housing Index för årets tredje kvartal.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I förhållande till efterfrågan och jämfört med bostadsrätter och småhus, finns det en tydlig trend mot att det byggs för många hyresrätter i Sverige. Det visar SBAB Booli Housing Index, HMI, för det tredje kvartalet 2021.

HMI mäter hur efterfrågan på nyproducerade bostäder förhåller sig till aktuellt utbud, med hänsyn tagen till boendebetalningars andel av hushållens inkomster.

Snart underskott på småhus

För årets tredje kvartal visar HMI att det i genomsnitt i Sverige råder balans för alla boendeformer, småhus/villa, bostadsrätt och hyresrätt, men att trenden för småhus nu börjar närma sig ett underskott. Det fins också en tydlig trend som går mot att det byggs för många hyresrätter i Sverige som helhet, jämfört med bostadsrätter och småhus.

I Västra Götaland finns det redan ett överskott på nya hyresrätter och som trenden ser ut är det snart så även i Skåne. I Stockholms län är det ett stort underskott på småhus.

Obalans mellan efterfrågan och utbud

“Sett till hushållens betalningsförmåga är det tydligt att det finns en obalans mellan efterfrågan och utbudet när det gäller nya hyresrätter och småhus. Trenden är nu att det byggs för många hyresrätter i Sverige och i synnerhet i förhållande till småhus. I Västra Götaland råder redan ett tydligt överskott på nya hyresrätter, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB i ett pressmeddelande.

Han säger vidare att utvecklingen inte är förvånande.

ANNONS

“Det senaste decenniet har andelen småhus i nyproduktionen sjunkit från drygt 40 till 20 procent samtidigt som andelen hyresrätter har ökat kraftigt. Det senare kan möjligen delvis förklaras av det stöd som införts för produktion av hyresrätter. Samtidigt visar en utvärdering gjord av Evidens att precisionen i stödet är låg då det finns ett mycket svagt samband mellan utbetalt stöd till hyresrätter och efterfrågans styrka i olika kommuner. Vårt index för hyresrätter ger stöd för den slutsatsen, säger Robert Boije i pressmeddelandet.

Läs mer: Navet Analytics: Bostadsbyggandet fortsätter öka

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS