Dagens PS

Unik eldriven kran i Sverige – finns endast tre i världen

kran
Lambertsson Kran är först i Sverige att kunna erbjuda sina kunder den unika eldrivna larvburna mobilkranen Liebherr LR 1250 Unplugged. Den hypermoderna maskinen finns bara i tre exemplar i hela världen. (Foto: Lambertsson)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 23 nov. 2021Publicerad: 27 aug. 2021

Den miljövänliga och hypermoderna larvburna mobilkranen är helt eldriven och finns endast i tre exemplar i världen, en av dem finns i Sverige.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Lambertsson Kran är först i Sverige att kunna erbjuda sina kunder den unika eldrivna larvburna mobilkranen Liebherr LR 1250 Unplugged. Den hypermoderna maskinen finns bara i tre exemplar i hela världen och fungerar på samma sätt som en dieseldriven kran men har ett batteripaket och drivs helt och hållet med el.

I många branscher är lyft avgörande och att kunna göra jobbet utan miljöförstörande utsläpp blir allt viktigare. Liebherrs eldrivna kran är utformad enligt vår tids krav. Batteriet räcker i fyra timmar, men med en kabel på 32 ampere går det att köra maskinen obehindrat hela arbetsdagen.

Dieseldrivna kranas slukar mycket bränsle

“Det finns bara tre exemplar och att en av dem nu ägs av Lambertsson gör mig både glad och stolt. Det här är framtiden, vi måste bort från maskiner som drivs av fossila bränslen, säger Jan Heed, VD på Lambertsson Kran AB i ett pressmeddelande.

Lambertsson Kran har även tre motsvarande kranar som drivs med diesel. Enligt Jan Heed slukar var och en av de kranarna 14 000 liter bränsle per år, varför elkranen ger stora miljöbesparingar. Han säger att både Lambertssons kunder och de själva vill få ner utsläppen och att bolagets mål är att bli så fossilfritt som möjligt.

Ska användas över hela Sverige

“Med den nya kranen minskar vi dessutom buller och avgasutsläpp på arbetsplatserna. Den blir ett fantastiskt tillskott till vår maskinpark och ett stort steg mot våra och våra kunders högt uppsatta miljö- och hållbarhetsmål, säger han i pressmeddelandet.

Just nu används kranen av Smidmek vid ett prefabmontage för Peab i Lund, men den kommer användas över hela landet.

ANNONS

Läs mer: Nytt projekt testar elektrifiering av byggarbetsplatser

Läs mer: Utsläpp ska minskas med elektrifiering

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS