Dagens PS

Samsungs nya mål: Noll utsläpp 2050

Samsung
Fram till 2030 investerar Samsung Electronics motsvarande 5,02 miljarder dollar med målet att vara klimatneutralt 2050. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 15 sep. 2022Publicerad: 15 sep. 2022

Fram till 2030 investerar Samsung Electronics motsvarande 5,02 miljarder dollar med målet att vara klimatneutralt 2050.

ANNONS
ANNONS

Investeringen är en del i det miljöinitiativ som världens största chip- och mobiltillverkare åtagit sig för att bli ett klimatneutralt företag med noll utsläpp på sikt, rapporterar Reuters från Seoul.

Satsningarna sker genom utveckling och forskning i syfte att filtrera bort växthusgaser och fånga in koldioxid under chipproduktionen, förklarar Kim Soo-jin, Samsungs chef för ESG-strategigruppen, berättar nyhetsbyrån.

Vid sidan av det här planerar Samsung att återvinna resurser, bland annat litium och plast, och samlar in elektroniskt avfall i omkring 50 länder med ambitionen att göra samma sak i cirka 180 länder fram till 2030.

Kim Soo-jin tror på ett ökat intresse och en stigande efterfrågan på teknikjättens produkter som en effekt av miljöansträngningarna.

“Det finns kostnader, men vi kommer att försöka skapa en affärsmöjlighet”, säger han.

Enligt Samsung ingår bolaget i en grupp globala företag där ambitionen är att till 100 procent använda förnybar energi.

Reuters uppger att även Sydkorea har som mål att nå netto noll utsläpp 2050, men analytiker bedömer att det kan vara svårt att leva upp till i ett land med så tung varvs- och stålindustri.

Sydkorea är, framgår det, beroende till 60 procent av kol och gas för sin elproduktion och i dagsläget uppges förnybar energi endast utgöra 6 procent av elproduktionen.

ANNONS

Konkurrenskraften för Samsung och andra chiptillverkare i Sydkorea hänger på att energin är prisvärd och står stabil och enligt uppgift går framstegen inom förnybar energi långsamt.

Samtidigt ställer investerare och kunder krav på tydligare miljömål från Samsung och hittills har de miljöåtaganden som gjorts dragit ut på tiden och inte setts som särskilt meningsfulla.

“Detta har varit ett växande problem för långsiktiga investerare”, säger Yoo-Kyung Park, chef för ansvarsfulla investeringar och styrning för Asien och Stillahavsområdet på APG Asset Management, som för övrigt är en av Samsungs ägare, till Reuters.

Mot bakgrund av de enorma utsläpp och mängder vatten som företaget använder till produktionen i sina komponentfabriker är Samsung medveten om att ett fungerande klimatarbete får stor påverkan.

Läs även: Succé för Samsung – bästa tillväxten på fem år

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS