Tack vare sin starka försäljning av halvledare har Samsung haft sitt bästa andra kvartal sedan 2018, och rusade på Asiens börser efter resultaten släpptes. 

ANNONS

Det sydkoreanska elektronikföretaget lämnade under onsdagen sin bästa rapport för andra kvartalet sedan 2018, mycket tack vare sin starka försäljning av halvledare. Detta trots den svalnade efterfrågan från inflationsdrabbade tillverkare av smartphones.

Samsungs senaste framgångar dämpade därmed investerarnas värsta farhågor om effekterna av en försvagad efterfrågan på smartphones och de skyhöga materialkostnaderna.  

Snävt utbud kompenserar minskade efterfrågan

Samsung är världens största tillverkare av halvledarkomponenter och smartphones, och rusade på Asiens börser efter att resultatet släpptes. 

Rivaler som SK Hynix och TSMC steg också på börsen efter beskedet om Samsungs framgångar under andra kvartalet. 

Analytikerna hade rätt i sina estimat, att det snäva utbudet av halvledare hjälper till för att kompensera för den avsvalnade efterfrågan som hittills drivit ner priserna. 

Samsung redovisade en rörelsevinst på 10,7 miljarder dollar, vilket är en ökning med 11 procent jämfört med förra året. Intäkterna för andra kvartalet ökade med 21 procent, vilket också faller i linje med marknadens estimat.

Funnits stora bekymmer

“Resultatet var mycket mindre dåligt än väntat”, säger Song Myung-sup, analytiker på HI Investment & Securities, som medger att det fanns stora bekymmer men att resultatet bådar gott för framtiden. 

Det starka kvartalet för Samsung kommer vid en tid då andra halvledartillverkare har varnat för ett hotande överflöd av chip hos kunder som fyllt på under pandemin för att möta den tidigare höjda efterfrågan från personer som började arbeta hemifrån. 

ANNONS
ANNONS

På grund av den stigande inflationen, kriget i Ukraina och Kinas nedstängningar av fabriker har försäljningen för smartphones saktat ner, vilket enligt analytikerna gör att efterfrågan på halvledare är den enda ljuspunkten i resultatet. 

Läs hela artikeln på Reuters.

Läs mer: Elbilsbatteriboom i sikte – nu kan du göra aktieklipp